SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
8
8

Noteiktas pielāgošanas prasības spēkratiem ar stūri labajā pusē

Stājas spēkā 18.07.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

18. jūlijā stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka transportlīdzekļu ar vadības ierīcēm labajā pusē pielāgošanas prasības un kuri precizē kārtību par tehniskās apskates veikšanu spēkratiem, kurus izmanto pasažieru komercpārvadājumos ar taksometru.

Saistībā ar atļauju no 2018. gada 1. novembra Latvijā pastāvīgi reģistrēt transportlīdzekļus ar stūri labajā pusē grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” paredz, ka šādu automašīnu tehnisko prasību kopumā tiek ietverta:

  • prasība mainīt priekšējos (galvenos) lukturus, pakaļējo/s miglas lukturi/us;
  • obligāta prasība uzstādīt ārējos atpakaļskata spoguļus ar atbilstošu redzamību;
  • rekomendācija salonā uzstādīt videokameru kreisajā (pasažiera) pusē un monitoru, kurš jānovieto vadītāja redzamības zonā un jāiebūvē vai jānostiprina pie transportlīdzekļa paneļa.

Aizliegums Latvijā pastāvīgi reģistrēt transportlīdzekļus ar stūri labajā pusē tika atcelts, pamatojoties uz Eiropas Savienības Tiesas (EST) spriedumiem lietās pret Poliju (C-639/11) un Lietuvu (C-61/12). “EST judikatūrā ir secināts, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts nav tiesīga izvirzīt prasību mainīt stūres iekārtas atrašanās vietu, jo tā ir tehniska rakstura prasība,” norādīts grozījumu anotācijā. Tā kā Latvija iesaistījās minētajās EST lietās, aizstāvot Polijas un Lietuvas viedokli, proti, pamatojot to ar ceļu satiksmes drošības aspektu, pēc šo spriedumu pieņemšanas Eiropas Komisija uzsāka EU PILOT lietu arī pret Latviju, kuras rezultātā tika saņemts formāls paziņojums.

Papildus noteikumi precizē kārtību par tehniskās apskates veikšanu transportlīdzeklim, kuru izmanto pasažieru komercpārvadājumos ar taksometru atbilstoši spēkā esošajām normatīvajām prasībām taksometriem.

MK šī gada martā pieņēma noteikumus Nr. 148 “Prasības plānošanas reģiona un republikas pilsētas speciālās atļaujas (licences) saņemšanai un kārtība, kādā veicami pasažieru komercpārvadājumi ar taksometru”, kuros ir noteiktas jaunas prasības taksometra aprīkojumam, kā arī taksometra licences kartītes piešķiršanas un anulēšanas kārtībai. Saistībā ar pieņemtajām izmaiņām bija nepieciešams veikt grozījumus arī MK noteikumos, kas šodien stājas spēkā un kuri precizē normas, kas attiecināmas uz taksometriem.

Kā norādīts anotācijā, turpmāk transportlīdzeklim, kuru izmanto pasažieru komercpārvadājumos ar taksometriem, tehnisko apskati neveiks kā taksometram, ja piešķirtās licences kartītes derīguma termiņš būs beidzies vai piešķirtā licences kartīte būs anulēta, vai tās darbība būs apturēta normatīvajos aktos par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometriem noteiktajā kārtībā. Proti, institūcijas, kas piešķir licences kartītes, Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ievada informāciju par piešķirtajām un izsniegtajām licences kartītēm, kā arī ievada informāciju par anulētajām licences kartītēm.

Vienlaikus, lai novērstu neatbilstošu taksometru skaitītāju lietošanu pasažieru komercpārvadājumos, ir noteikts, ka skaitītājam jāatbilst normatīvo aktu par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtību prasībām. Datus par apstiprināta skaitītāja tipu Valsts ieņēmumu dienests ievada transportlīdzekļu reģistrā.

Sīkāk ar visām izmaiņām var iepazīties šeit.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI