SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
102
102

Jaunas traktortehnikas vadītāju apliecību kategorijas

Stājas spēkā 10.05.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

10. maijā stājas spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kuri optimizē traktortehnikas vadītāju kategoriju skaitu un apliecību iegūšanas kārtību. Vienlaikus pārejas noteikumi paredz, ka minētās izmaiņas jaunajā redakcijā stāsies spēkā ar šī gada 1. septembri.

Grozījumos Ceļu satiksmes likumā traktortehnikas vadītāju apliecību kategorijas ir optimizētas un vairākas ir apvienotas vienā. Pašreizējo astoņu braukšanas tiesību kategoriju traktortehnikai skaits ir samazināts līdz četrām kategorijām – TR1, TR2, TR3 un TR4.

Nevalstiskās organizācijas jau gadiem ir vērsušas uzmanību, ka Latvijā salīdzinājumā ar citām ES dalībvalstīm ir pārāk daudz traktortehnikas vadītāju kategoriju (pamatā ES ir viena vai divas, bet ne vairāk kā četras traktortehnikas vadītāju kategorijas). Turklāt darba devēji neatkarīgi no vadītāja apliecībā norādītajām kategorijām pirms traktortehnikas vadības uzticēšanas kādai personai pārbauda tās prasmes vai nepieciešamības gadījumā apmāca vadīt attiecīgo traktortehniku.

Kā norādīts grozījumu anotācijā, traktortehnikas vadītāja apliecība dod tiesības personai vadīt konkrētas kategorijas traktortehniku neatkarīgi no pielietojuma veida vai nozares.

Līdzšinējā C un H kategorija (ekskavatori, iekrāvēji un speciālā pašgājējtehnika) tagad ir iekļauta visās kategorijās, jo šīs tehnikas izmantošana ir būtiska visās nozarēs. D kategorija (lauksaimniecības pašgājējmašīnas) ir iekļauta TR1 un TR2 kategorijā, jo traktorus un lauksaimniecības pašgājējmašīnas darbā izmanto pārsvarā vienas nozares pārstāvji, t.i., lauksaimnieki. Savukārt E kategorija ir iekļauta TR4 kategorijā, jo tā ir ceļubūves mašīna.

Tāpat anotācijā norādīts, ka, mainot traktortehnikas vadītāja apliecību un iegūstot jauno kategoriju, tiks paplašināta kategorijas traktortehnikas grupa, tāpēc persona būs tiesīga vadīt plašāku traktortehnikas klāstu, proti:

  • TR1 kategoriju papildus pamatkategorijai A, iegūst arī tiesības vadīt D, C un H kategorijas grupas traktortehniku, kuras pilna masa nepārsniedz 7500 kg;
  • TR2 kategoriju (visi traktori) papildus pamatkategorijai B, iegūst arī tiesības vadīt D, C un H kategorijas grupas traktortehniku;
  • TR3 kategoriju papildus pamatkategorijai F, iegūst arī tiesības vadīt C un H kategorijas grupas traktortehniku;
  • TR4 kategoriju papildus pamatkategorijai G, iegūst arī tiesības vadīt E, C un H kategorijas grupas traktortehniku.

Tāpat kā līdz šim, braukšanas tiesības varēs iegūt no 16 gadu vecuma traktortehnikai ar pilnu masu līdz 7500 kg un no 17 gadu vecuma pārējai traktortehnikai.

Jaunās traktortehnikas apliecību kategorijas stāsies spēkā šī gada 1. septembrī. Savukārt tās traktortehnikas vadītāju apliecības, kas izsniegtas līdz 2018. gada 31. augustam, ir derīgas līdz to derīguma termiņa beigām. Līdz ar to traktortehnikas vadītāja apliecības maiņa ir brīvprātīga.

Ministru kabinetam līdz 2018. gada 31. oktobrim ir jāizdod šim grozījumam atbilstoši noteikumi.

Labs saturs
102
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI