SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
07. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes

Viesstrādnieki pēc kvalifikācijas saraksta

Stājas spēkā 07.03.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 7.martā, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi par specialitātēm (profesijām), kurās tiek prognozēts būtisks darbaspēka trūkums un kurās darbā Latvijā var tikt uzaicināti ārzemnieki. Līdz ar to ir atviegloti nosacījumi augsti kvalificētu speciālistu piesaistei no ārvalstīm.

MK noteikumu Nr. 108 pielikumā iekļauto profesiju sarakstu paredzēts regulāri pārskatīt un izņemt no tā profesijas, kuru iekļaušana sarakstā vairs nav aktuāla.

Augsti kvalificētu speciālistu trūkums, kas šobrīd vērojams virknē uzņēmumu, īpaši apstrādes rūpniecības un IKT nozarēs, ierobežo Latvijas ekonomikas izaugsmi, uzņēmumu produktivitātes pieaugumu un investīciju piesaisti, un līdz ar to arī labi apmaksātu darba vietu veidošanos, norāda Ekonomikas ministrija (EM).

Darbaspēka pieejamības jautājums Latvijā kļūst arvien aktuālāks. EM prognozē, ka turpmākajos gados situācija kļūs vēl saspringtāka. Latvijā netrūkst cilvēku, taču vērojams izteikts darbinieku ar atbilstošām prasmēm trūkums Latvijas saimnieciskās aktivitātes centros.

Lai vidējā termiņā nodrošinātu sabalansētu darba tirgus un ekonomikas attīstību, Ministru kabinets šā gada 20. februārī apstiprināja profesiju sarakstu, kurās šobrīd vērojams būtisks darbaspēka trūkums un kurās varētu piesaistīt ārvalstu speciālistus, piemērojot atvieglotus nosacījumus, noformējot darba atļaujas gadījumos, ja darbam Latvijas Republikā šajās profesijās tiek uzaicināti trešo valstu pilsoņi.

Profesiju saraksts ticis veidots, izmantojot EM rīcībā esošos datus par prognozēto darba spēka trūkumu; identificējot profesijas, kurās darba devēji jau šobrīd saskaras ar darbaspēka iztrūkumu (darba devēju aptauja); prognozējot, kurās profesijās tuvākajā nākotnē sagaidāms būtisks darbaspēka trūkums.

Vienlaikus saraksts veidots tā, lai izvairītos no situācijas, ka darba devēji piesaista zemu izmaksu darba spēku no trešajām valstīm ar mērķi samazināt vidējo atalgojumu konkrētajā specialitātē vai nozarē.

Profesiju sarakstā iekļautas 237 profesijas/specialitātes (pārstāv Profesiju klasifikatora 1.-3.pamatgrupu), t.sk.:

  • zinātnieki, fiziķi, ķīmiķi, matemātiķi, statistiķi – 49 profesijas;
  • informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomas speciālisti – 51 profesija;
  • apstrādes rūpniecības speciālisti – 85 profesijas;
  • elektrotehnoloģijas un elektrotehnikas un būvniecības jomas speciālisti – 36 profesijas;
  • finanšu analīzes jomas un pārvaldes vecākie speciālisti – 7 profesijas;
  • zvejas kuģu vadīšanas jomas speciālisti – 2 profesijas;
  • gaisa kuģu piloti un tehniskās apkopes jomas speciālisti – 7 profesijas.

Tā kā valstī pēdējo nedēļu aktualitāte nr. 1 ir finanšu sektors, interesanti, ka arī šādās profesijās darba devēji gaida viesstrādniekus. Un sarakstā ir: finanšu tirgus analītiķis, finanšu analītiķis, naudas apgrozības analītiķis, naudas plūsmas analītiķis, riska analītiķis, finanšu risku vadītājs, ieņēmumu plānošanas/ vadīšanas speciālists.

EM norāda, ka profesiju sarakstā iekļauto speciālistu piesaistei tiks piemēroti šādi atvieglojumi:

  • ja nodarbinātais vēlēsies saņemt ES zilo karti - minimālais atalgojums nedrīkstēs būt zemāks par vidējo bruto darba samaksu Latvijā iepriekšējā gadā reiz koeficients 1,2 (pašreizējā koeficienta 1.5 vietā);
  • citos gadījumos - ārvalstnieku varēs piesaistīt vakancei, kas Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrēta vismaz 10 darba dienas (pašreizējā prasība – ne mazāk kā mēnesi).

MK noteikums neparedz cita veida atvieglojumus. Līdzšinējie nosacījumi reglamentētajām profesijām (t.sk. valodas zināšanas, attiecīgi sertifikāti u.tml.) paliek spēkā, uzsver EM.

20. februāra valdības sēdes, kurā pieņemti noteikumi, protokolā ir ieraksts, ka Ekonomikas ministrijai līdz 2018.gada 30.maijam jāizstrādā priekšlikumi par noteikumu pielikumā iekļauto profesiju saraksta pārskatīšanas mehānismu, paredzot, ka atbilstoši tam profesiju saraksts jāpārskata līdz 2018.gada 30.oktobrim, jāseko līdzi izmaiņām darba tirgū un attiecīgs informatīvais ziņojums 2018.gada oktobrī jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI