SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes

Maksātnespējas administratori pārskatus iesniegs elektroniski

Stājas spēkā 30.04.2016.
Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

freeimages.com

Šodien, 30. aprīlī, spēkā stājas jauni MK noteikumi par maksātnespējas procesa administratoru darbības pārskatiem un to aizpildīšanas kārtību. Tie paredz, ka turpmāk pārskatus Maksātnespējas administrācijai administratoriem būs jāiesniedz elektroniski.

Iepriekš maksātnespējas administratori pārskatus iesniedza, nosūtot tos Maksātnespējas administrācijai un kreditoriem pa elektronisko pastu. Tas apgrūtināja gan iespēju šos pārskatus izskatīt, gan apkopot statistiku par maksātnespējas procesa būtiskiem efektivitātes rādītājiem (piemēram, maksātnespējas procesā atgūto līdzekļu apmērs, maksātnespējas procesa izmaksas u.c.), lai analizētu administratoru darbību.

Jaunie MK noteikumi Nr. 247 "Noteikumi par maksātnespējas procesa administratora darbības pārskatu un tā aizpildīšanas kārtību" nosaka, ka administratora darbības sākotnējais, kārtējais un noslēguma pārskats gan fiziskās, gan juridiskās personas maksātnespējas procesā būs jāaizpilda un jāiesniedz tīmekļa vietnē www.mna.gov.lv. Administratora darbības pārskata iesniegšanai administratoram būs jāautorizējas darbam tīmekļa vietnē, izmantojot piekļuves rekvizītus. Šos rekvizītus Maksātnespējas administrācija izsniegs administratoram personīgi, pārbaudot tā  identitāti.

Savukārt attiecībā uz informācijas sniegšanu kreditoriem tiks saglabāta šobrīd spēkā esošā kārtība – administratora darbības pārskats, ko uzģenerēs elektroniskā sistēma, būs jānosūta uz kreditoru prasījumos norādītajām elektroniskā pasta adresēm.

Vienlaikus MK noteikumu projektā ir saglabāta šobrīd spēkā esošā administratora darbības pārskatu sistēma – maksātnespējas procesā atkarībā no tā stadijas tiek sagatavots:

  • sākotnējais administratora darbības pārskats (par trīs mēnešu periodu no maksātnespējas procesa pasludināšanas);
  • kārtējais administratora darbības pārskats (par trīs mēnešu periodu no iepriekšējā darbības pārskata beigu datuma);
  • noslēguma administratora pārskats (procesa pabeigšanas un administratora atcelšanas gadījumā).

Tieslietu ministrija paredz, ka jaunie tehniskie risinājumi atvieglos administratoru darbu un kopumā uzlabos maksātnespējas procesa efektivitāti.

Jaunā kārtība attieksies uz administratoru darbības pārskatu iesniegšanu ne tikai jaunajos maksātnespējas procesos, bet arī jau uzsāktajos maksātnespējas procesos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI