SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
12. martā, 2015
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
14
14

Jaunas pensionāru apliecības

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunajai apliecībai ir nedaudz mazāks izmērs, un aģentūras logo „VSAA” hologrammās ir aizstāts ar mazā valsts ģerboņa attēlu.

LV portāla infografika

Pensionāriem, kuri tagad vēlas saņemt pensionāra apliecību, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izsniedz jaunā parauga dokumentu. Apliecība ir nedaudz mazāka nekā iepriekšējā, nepieciešamajai personas fotogrāfijai noteiktas precīzākas prasības. Tiem, kuriem izsniegta vecā apliecība, to pret jaunu nav jāmaina, un tā ir derīga arī turpmāk.
īsumā

VSAA izsniedz jaunās pensionāra apliecības:

  • Uz apliecības - mazā valsts ģerboņa attēls.
  • Izmērs mazāks nekā iepriekšējām apliecībām.
  • Fotogrāfijai jāatbilst personas dokumentu attēlam noteiktajām prasībām.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļās ir uzsākta jauna parauga pensionāra apliecību izsniegšana. Jaunajai  apliecībai ir nedaudz mazāks izmērs, un aģentūras logo "VSAA" hologrammās ir aizstāts ar mazā valsts ģerboņa attēlu, informē VSAA.

Aģentūras logo aizstāts ar ģerboni, jo likums "Par Latvijas valsts ģerboni" paredz, ka no šā gada ne tikai valsts pārvaldes dokumentos, bet arī iestādes vizuālajā identitātē un grafiskajā standartā logo vietā jālieto attiecīgais valsts ģerbonis, kas ir valsts pārvaldes iestāžu vizuālās identitātes pamatelements un aizstāj līdz šim ierastos atšķirīgos logo.

Prasības jaunā parauga apliecībām ir noteiktas ar grozījumiem Ministru kabineta 2006.gada 7.februāra noteikumos Nr.105 "Pensionāru apliecību izsniegšanas kārtība".

Visas līdz šim izsniegtās vecā parauga pensionāra apliecības ir derīgas un izmantojamas arī turpmāk. Ja cilvēks vēlas, tad vecā parauga apliecību var nomainīt pret jauno.

Pensionāra  apliecību izsniedz jebkura VSAA nodaļa, neatkarīgi no pensijas saņēmēja deklarētās dzīvesvietas. Apliecību var pieprasīt vienlaikus ar vecuma pensijas pieprasīšanu, taču tā tiks izsniegta pēc tam, kad tiks pieņemts lēmums par vecuma pensijas piešķiršanu.

"Visas līdz šim izsniegtās vecā parauga pensionāra apliecības ir derīgas un izmantojamas arī turpmāk."

Pieteikties pensionāra apliecības saņemšanai var ne tikai klātienē VSAA nodaļā, bet arī pa pastu, nosūtot iesniegumu pensionāra apliecības saņemšanai un fotogrāfiju, kas atbilst normatīvajos aktos par personu apliecinošiem dokumentiem personas attēlam noteiktajām prasībām.

Līdz šim noteikumi paredzēja, ka pensionāra apliecības, kas ir laminēta,  izmērs ir 90 x 60 mm.  Jaunajai apliecībai noteiktie parametri ir: garums - 85,47-85,72 mm, platums - 53,92-54,03 mm. Tam izskaidrojums ir vienkāršs – apliecības izmērs pielīdzināts daudziem citiem dokumentiem, lai pensionāra apliecības būtu ērtāk lietojamas un glabājamas, jo iepriekšējās pensionāra apliecības formāts atšķiras no citu līdzīga veida personas statusu apliecinošo dokumentu formāta.  Tātad jauno apliecību varēs ievietot maciņa vai kabatas portfeļa dokumentu kabatiņās, kas ir piemērotas citiem ikdienā vajadzīgiem dokumentiem: bankas kartei, caurlaidei, darba apliecībai.

Pensionāra apliecība ir stingrās uzskaites dokuments

Noteikumos paredzēts: ja pensionāra apliecību nepieciešams saņemt atkārtoti, persona vai tās pilnvarotā persona iesniedz aģentūras nodaļā iesniegumu. Iesniegumā norāda šādas nepieciešamības pamatojumu un pievieno iepriekš izsniegto pensionāra apliecību, ja tā kļuvusi lietošanai nederīga vai mainījušies personas dati, kā arī fotogrāfiju, kas atbilst normatīvajos aktos par personu apliecinošiem dokumentiem personas attēlam noteiktajām prasībām; pilnvaru — ja pensionāra apliecību pieprasa pilnvarotā persona.

Ja apliecība ir nozaudēta, arī tas var būt pamats jaunas izsniegšanai. VSAA preses sekretāre Iveta Daine norāda: MK noteikumos ir arī paredzēts: pensionāra apliecību izsniedz atkārtoti, ja iepriekš izsniegtā pensionāra apliecība ir nozaudēta, kļuvusi lietošanai nederīga, prettiesiski atņemta vai ir mainījušies personas dati.

Uz apliecības ir konkrēts numurs, jo pensionāru apliecības ir stingrās uzskaites dokuments. Kāds numurs būs apliecībai, kuru izsniedz atkārtoti? I.Daine skaidro:

Apliecības numurs ir unikāls katrai apliecības sagatavei, tas ir iedrukāts tipogrāfiski. Kad apliecību izsniedz atkārtoti, tai būs jauns numurs.

Atbilstoši MK noteikumiem izsniegtās pensionāra apliecības aģentūras nodaļa reģistrē pensionāra apliecību izsniegšanas žurnālā. Katrai VSAA klientu apkalpošanas vietai, kurā izsniedz apliecības, ir savs rakstveida žurnāls, jo MK noteikumos ir paredzēts personas paraksts par apliecības saņemšanu. Žurnālā nav paredzēta atzīme par apliecības anulēšanu. Atkārtotu apliecības izsniegšanu konkrētai personai var konstatēt pēc informācijas sistēmā reģistrētiem dokumentiem, informē VSAA pārstāve.

Fotogrāfijai – personas dokumentu prasības

MK noteikumi tagad paredz, ka fotogrāfijai ir jāatbilst normatīvajos aktos par personu apliecinošiem dokumentiem personas attēlam noteiktajām prasībām. Tas nozīmē, ka fotogrāfijai jāatbilst MK 2012.gada 21.februāra noteikumu Nr.134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi" 11.pielikumam, kurā uzskaitītas attēla un fotogrāfijas kvalitātes prasības.

I.Daine norāda svarīgākās prasības: persona fotografēta ne senāk kā pirms trim mēnešiem; attēla fons ir gaišs, sejas attēls ir centrā, ar pretskatu, skaidrs, apģērbs neaizsedz seju vai tās daļu, briļļu stikli nav tonēti; attēlā nav redzamas citas personas vai priekšmeti.

"Ja cilvēks vēlas, tad vecā parauga apliecību var nomainīt pret jauno."

Pensionāram par savu fotogrāfiju ir jāgādā pašam, VSAA nodaļās fotografēšanas pakalpojuma nav. Kā paskaidro I.Daine, ņemot vērā klientu apkalpošanas daudzo vietu skaitu, fotografēšana uz vietas prasītu ievērojamus materiālos ieguldījumus, kuru  VSAA diemžēl nav.

Vēl jāatgādina, ka pensionāra apliecības izsniegšanas noteikumos nav mainīts noteikums, ka pensionāra apliecību izsniedz bez derīguma termiņa ierobežojuma un bez maksas. Tātad arī tās apliecības, kas izsniegtas līdz 1.martam, ir derīgas bez termiņa ierobežojuma.

Pensionāra apliecības izsniegšana noteikta likumā "Par valsts pensijām": personām, kurām piešķirta vecuma pensija, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniedz pensionāra apliecību.

Gadā tiek izsniegtas aptuveni 20 000 pensionāra apliecības.

Pensionāra apliecība – noderīga lētāku pakalpojumu saņemšanai

Ir ne mazums uzņēmumu, arī kultūras iestāžu, kas ir pretimnākošas pensionāriem, piedāvājot atlaides. Pensionāra atpliecība var noderēt, lai saņemtu atlaides atsevišķos grāmatu veikalos, teātros, arī aptiekās, frizētavās un lielveikalos, kuri reizumis piedāvā senioriem atlaides kādā noteiktā dienā un stundās.

Lai saņemtu atlaidi, jāuzrāda pensionāra apliecība. Ja atlaidi senioriem kāds uzņēmums piedāvā par pakalpojumu, uz ko var pieteikties internetā, parasti ir norādīts, ka jāuzraksta apliecības numurs.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI