SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
25. novembrī, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Eiro nāk: pārejas periodi eiro ieviešanas laikā Latvijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pat ja aizmirsīsies samainīt latus pret eiro, tie nekļūs nevērtīgi, jo tos pret eiro Latvijas Bankā varēs mainīt neierobežotu laiku.

FOTO: SXC

Kad 2014.gada 1.janvārī tiks ieviests eiro, tad vienā laikā būs ieviesta gan skaidra, gan bezskaidra nauda. Divas nedēļas iedzīvotāji varēs norēķināties skaidrā naudā – gan ar latiem, gan eiro.

Latvijā eiro tiks ieviests atbilstoši lielā sprādziena scenārijam, kas paredz, ka ar jauno valūtu uzreiz varēsim norēķināties gan skaidrā, gan bezskaidrā veidā. Latvijā šis periods būs no 2014.gada 1. līdz 14.janvārim. Jau pirmajā dienā lati banku kontos automātiski konvertēsies uz eiro. Savukārt šajā divu nedēļu periodā iedzīvotāji varēs norēķināties gan ar latiem, gan eiro. Ja veikalā pircējs maksās latos, tad atlikumu viņš saņems eiro.1

Jau no oktobra Latvijā darbojas cenu paralēlās atspoguļošanas periods. Tas paredz, ka vienu ceturksni pirms eiro ieviešanas tirgotājiem visas cenas ir jānorāda gan latos, gan eiro, kas šobrīd arī tiek īstenots. Iedzīvotāju ērtībai šī prasība būs spēkā arī vēl 6 mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas, lai palīdzētu orientēties cenās.2

Latu skaidrās naudas uzkrājumus varēs apmainīt pret eiro trīs mēnešus 302 "Latvijas Pasta" nodaļās, bet komerciestādēs vēl sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas. Savukārt neierobežotu laiku to varēs izdarīt Latvijas Bankā.3 Līdz ar to, pat ja aizmirsīsiet apmainīt krājkasītes saturu, to varēs izdarīt vēl krietnu laiku pēc eiro ieviešanas.

Līdz eiro ieviešanas brīdim Latvijā ir atlikušas 37 dienas, un tas nozīmē, ka eiro patiešām nāk. Lai nostiprinātu mūsu zināšanas par turpmāk ikdienas dzīvē izmantojamo naudas vienību un ar pāreju uz to saistītajiem praktiskas dabas jautājumiem, LV portāls līdz eiro ieviešanas brīdim 2014.gada 1.janvārī trīs reizes nedēļā piedāvās īsas informatīvās uzziņas par vienoto Eiropas valūtu. Uzziņas vienos kopējs virsraksts "Eiro nāk". Ērtībai tās būs pieejamas arī vienkopus – veidojot pie katras jaunās uzziņas jau iepriekš publicēto uzziņu sarakstu. Lai pārejai uz eiro patiešām esam gatavi gan savās zināšanās, gan praksē!

Eiro nāk: eiro un tā priekštecis ekijs

Eiro nāk: monetārās politikas koordinators – Eiropas Centrālā banka

Eiro nāk: skaidrās naudas ieviešana ikdienā

Eiro nāk: Māstrihtas jeb konverģences kritēriji

Eiro nāk: banknošu dizains – dažādie Eiropas arhitektūras stili

Eiro nāk: atšķirīga dizaina eiro monētas

Eiro nāk: Latvijas eiro monētu simboliskā nozīme – brīvība

Eiro nāk: Latvijas eiro monētas zīmējuma vēsture

Eiro nāk: eirosistēmas funkcijas un lēmējinstitūcijas

Eiro nāk: lata piesaiste eiro

Eiro nāk: valstis, kuras atteikušās no eiro ieviešanas

Eiro nāk: iedzīvotāju ieguvumi no eiro ieviešanas

Eiro nāk: uzņēmumu ieguvumi no eiro ieviešanas

Eiro nāk: Eiropas stabilizācijas mehānisms


 

1Scenārijs.

2Turpat.

3Turpat.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI