SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. augustā, 2012
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Skola
4
4

Jaunums! Skolēna e-karte – e-talona un skolēna apliecības apvienojums

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz 22.augustam „Rīgas satiksme”, pamatojoties uz kolektīvajiem skolu pieteikumiem, ir izgatavojusi 345 skolēna e-kartes.

FOTO: LETA

No šā gada 1.septembra Rīgas skolēnus gaida pārmaiņas – 100% atlaide braukšanai Rīgas sabiedriskajā transportā un jauna skolēna e-karte, kas pildīs gan e-talona, gan skolēna apliecības funkcijas. Lai saņemtu jauno e-karti un braukšanas atlaidi, procesā jāiesaistās gan skolēniem pašiem, gan skolas vadībai, gan arī „Rīgas satiksmes” (RS) darbiniekiem. LV portāls skaidro, kādas funkcijas pildīs skolēna e-karte, kā to var saņemt un kā to varēs lietot.
īsumā
  • Jaunā skolēna e-karte būs e-talona un skolēna apliecības apvienojums.
  • E-kartes varēs saņemt visi 1.-12.klases skolēni, kuri mācās kādā no Rīgas vispārējās izglītības iestādēm vai ir deklarēti Rīgā, bet mācās citā pilsētā.
  • E-karte nodrošinās 100% atlaidi braukšanai Rīgas sabiedriskajā transportā, kā arī skolēna apliecības funkcijas.
  • Turpmāk plānots e-karti izmantot arī kā identifikācijas karti ieejai skolā un kā norēķinu karti skolas ēdnīcā, ja konkrētā skola izlems par šādu jaunievedumu.

Līdz šim skolēni līdz 4.klasei Rīgas sabiedriskajā transportā brauca par brīvu, bet 5.-12.klases skolēni ar 60% atlaidi apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas vai 50% apmērā, iegādājoties noteiktam braucienu skaitam paredzētās biļetes. Sākot ar šā gada 1.septembri, līdzšinējā kārtība mainīsies, jo 100% atlaidi varēs izmantot visi Rīgas vispārizglītojošo skolu skolēni un Rīgā deklarētie skolēni. Jaunās skolēnu e-kartes pakāpeniski sāka ieviest no šā gada 15.augusta, un plānots, ka līdz gada beigām e-kartes būs saņēmuši visi skolēni.

Kas ir e-karte?

Skolēna e-karte ir skolēna apliecības un e-talona apvienojums. RS darbinieki norāda, ka sākotnēji tā darbosies kā e-talons, tad, skolās to papildinot ar uzlīmi, skolēna e-karte iegūs skolēna apliecības funkcionalitāti. Skolēna e-karte tiek ieviesta laikā, kad spēkā stāsies grozījumi Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr.89 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā".

Atlaide visiem skolēniem cauru gadu

Grozījumi Rīgas domes saistošajos noteikumos nosaka, ka no 1.septembra 100% atlaide braukšanai sabiedriskajā transportā pienākas Rīgas vispārējo izglītības iestāžu 1.-12.klases skolēniem un Rīgas administratīvajā teritorijā deklarētiem, bet ārpus Rīgas vispārējās izglītības iestādēs reģistrētiem 1.–12.klases klātienes izglītojamajiem.

Tātad tas nozīmē, ka atlaidi braukšanai saņems tie skolēni, kas ir deklarēti Rīgā, bet mācās ārpus Rīgas, kā arī tie, kas nav deklarēti un nedzīvo Rīgā, bet mācās kādā no Rīgas vispārējās izglītības iestādēm. Piemēram, atlaide pienākas skolēnam, kurš dzīvo Carnikavā, bet mācās Rīgā, kā arī skolēnam, kas deklarēts Rīgā, bet brauc mācīties uz Ādažiem.

Atlaidi 100% apmērā var saņemt arī vakarskolu skolēni, kas apgūst vispārējās izglītības programmu, jo Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.89 2.12.punkts nosaka, ka noteicošais, kam pienākas atlaides, ir izglītības veids.

Tāpat jāuzsver, ka noteikumos nav atrunāts skolēna vecums, bet gan viņa statuss – skolēns. Tas nozīmē, ka, piemēram, skolēnam, lai saņemtu 100% atlaidi, nav jābūt vecumā no 6 līdz 18 gadiem, bet vecums var būt jebkāds.

"Skolēna e-karte ir skolēna apliecības un e-talona apvienojums."

Skolēns braukšanas atlaidi varēs izmantot visu gadu. RS Klientu apkalpošanas un komunikācijas daļas vadītājs Viktors Zaķis skaidro: "Atlaižu izmantošanai noteikumos nav atrunāti speciāli atlaides lietošanas noteikumi, kas nozīmē, ka atlaides attiecas uz to izmantošanu kā darba dienās, tā arī brīvdienās visa gada garumā."

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Uģis Vidauskis uzskata, ka braukšanas atlaidi izmantos visi Rīgas skolēni: "Līdz šim jau Rīgas skolu skolēni izmantoja personificētos e-talonus ar 50% atlaidi, tagad tā būs 100% atlaide, līdz ar to, visticamāk, to izmantos visi Rīgas skolēni, turklāt, ja tā kalpos arī kā skolēna apliecība, tad kāds gan būtu iemesls skolēnam neņemt šo 100% atlaides braukšanas karti - skolēna e-talonu?"

Jāatzīmē, ka atlaide braukšanai sabiedriskajā transportā tiek piemērota tikai Rīgas satiksmes autobusos, tramvajos un trolejbusos. Atlaides nepienākas nakts transportā, Retro tramvajā un minibusos.

E-kartes vispirms pirmo klašu skolēniem

RS skolēna e-kartes izgatavošanu uzsāka 2012.gada 15.augustā. Vispirms skolēna e-kartes tiek izgatavotas tiem skolēniem, kuriem nav e-talona. Tātad pirmie, kas saņems jaunās e-kartes, būs pirmo klašu skolēni. Svarīgi zināt, ka skolēniem, kuriem nav personalizētā e-talona vai skolēna e-kartes, tās jāsaņem līdz 20.septembrim. Līdz minētajam datumam skolēni Rīgas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas, uzrādot derīgu skolēna apliecību. Pēc šā datuma braukšanas atlaidi varēs izmantot personalizētajā e-talonā līdz jaunās e-kartes saņemšanai.

"Sākot ar šā gada 1.septembri, līdzšinējā kārtība mainīsies, jo 100% atlaidi varēs izmantot visi Rīgas vispārizglītojošo skolu skolēni un Rīgā deklarētie skolēni."

Viktors Zaķis atzīmē, ka nevajag satraukties pirmo klašu skolēniem, kuriem līdz 20.septembrim nav vēl derīgas skolēna apliecības, jo RS kontrolieri ir saprotoši un katru gadu tiek īstenota prakse, ka pirmajās septembra dienās mazajiem skolēniem sodu par braukšanu bez e-talona nepiemēro, bet skaidro situāciju, kas jādara, lai saņemtu e-talonu un 100% braukšanas atlaidi. Līdzīga situācija būs arī šā mācību gada sākumā, līdz pirmo klašu skolēni saņems jaunās e-kartes.

RS dosies uz Rīgas skolām

Lai piešķirtu skolēniem braukšanas atlaidi un pašiem skolēniem nebūtu speciāli jādodas uz RS klientu apkalpošanas centriem, RS darbinieki dosies uz Rīgas skolām. Viktors Zaķis skaidro: "RS pārvietojamie klientu apkalpošanas centri apbraukā Rīgas skolas katru gadu ar mērķi skolēniem pagarināt atlaides saņēmēja statusu, lai viņiem pašiem nebūtu jādodas uz klientu apkalpošanas centru. Arī šogad pārvietojamie klientu apkalpošanas centri dodas uz skolām nevis tādēļ, lai sagatavotu un izsniegtu skolēna e-kartes, bet gan lai piešķirtu esošajos e-talonos 100% braukšanas atlaidi."

 Lai pārvietojamais klientu apkalpošanas centrs ierastos skolā, kārtība ir šāda:

  1. "Rīgas satiksme" nosūta skolām grafiku par konkrētu laiku, kad pārvietojamais klientu apkalpošanas centrs ierodas skolā.
  2. Skolas vadība organizē skolēnu plūsmu.
  3. Skolēns pats vai skolas vadība iesniedz skolēna e-talonu, lai RS var piešķirt 100% braukšanas atlaidi.

Skolām jāiesniedz pieteikums

Lai skolēni saņemtu jaunās e-kartes, skolām ir jāiesaistās procesā. Viktors Zaķis norāda: "Lai skolēns saņemtu jauno skolēna e-karti, skolai jāiesniedz kolektīvs pieteikums tās izgatavošanai un atlaides piešķiršanai, pievienojot skolēnu fotogrāfijas, kurām otrā pusē norādīts skolēna vārds, uzvārds un personas kods." Viņš arī atzīmē, ka vēlams šos pieteikumus saņemt līdz šā gada 1.oktobrim vai arī iesniegt šos pieteikumus dienā, kad RS apmeklēs skolu bezmaksas braukšanas atlaides piešķiršanai skolēnam. Tas nepieciešams, lai līdz šī gada beigām varētu nodrošināt jaunās e-kartes izgatavošanu un piegādi visām Rīgas skolām. Līdz 22.augustam RS ir saņēmusi septiņu skolu kolektīvos pieteikumus.

E-kartei arī citas funkcijas

Sākumā jaunā e-karte pildīs e-talona funkcijas, bet, papildinot to ar hologrammu, uz kuras norādīta klase, kurā skolēns mācās, tā iegūs arī skolēna apliecības funkcijas. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis skaidro: "Lai skolēna e-karte darbotos arī kā skolēna apliecība, tajā ir jābūt visām tām regālijām, kas noteiktas Ministru kabineta noteikumos par skolēna apliecību, tādēļ vienlaikus ar e-kartes jaunā parauga skolēna e-kartes saņemšanu tā tiks papildināta ar hologrammu, uz kuras norādīta klase, kurā skolēns mācās. Tādējādi skolēna e-karte iegūs skolēna apliecības funkcionalitāti, kas dos iespēju saņemt gan atlaides ieejas biļetēm muzejos un teātros, gan sniegs visas tās priekšrocības, kas paredzētas skolēnu apliecības lietotājiem. Paralēli notiks darbs arī pie normatīvās bāzes izstrādāšanas, kas reglamentēs jaunās skolēnu apliecības lietošanu, un paredzēts, ka šajā mācību gadā to jau lietos visi Rīgas skolēni."

"Atlaidi 100% apmērā var saņemt arī vakarskolu skolēni."

E-karti skolās varēs izmantot arī kā identifikācijas karti ieejai skolā. Tāpat ar laiku tā varēs kalpot arī kā norēķinu karte skolas ēdnīcā. "Šī apliecība var kalpot arī kā identifikācijas karte ieejai skolā, kurā ir uzstādīta atbilstoša sistēma. Šobrīd tā darbojas trīs Rīgas skolās. Vēlāk šī skolēnu e-karte var kalpot arī kā norēķinu karte skolas ēdnīcā, bet tad pašai skolai, iesaistot skolas administrāciju, vecākus un skolēnus, jāizlemj, vai uzstādīt ēdnīcā šādu karšu lasītāju vai ne," atzīmē Uģis Vidauskis. Viņš arī norāda, ka vairākas Rīgas skolas ir izrādījušas interesi par identifikācijas sistēmas uzstādīšanu savās skolās.

Der zināt

Ikvienu jautājumu par skolēna e-kartes saņemšanu, statusa piešķiršanu e-talonā var atrisināt arī "Rīgas satiksmes" klientu apkalpošanas centros, kas atrodas:

  • Brīvības ielā 191
  • Prāgas ielā 1 (no kanāla puses)
  • Prāgas ielā 1 (pie galvenās ieejas)
  • Spīķeru ielā 1
  • Brīvības ielā 384b
  • Vienības gatvē 76b
  • Kurzemes pr. 137
Darba laiks darbdienās: 9.00-19.00; sestdienās: 10.00-16.00; svētdienās: 10.00-16.00 (Spīķeru ielā 1).
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI