SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. februārī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Mainīti noteikumi atbalsta pasākumā "Lauku saimniecību modernizācija"

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pretendēt atbalstam, lai sāktu ražot pārdodamu produkciju, var jebkurš uzņēmīgs cilvēks laukos, arī jaunie zemnieki.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Lai lauku uzņēmējs - fiziska persona - varētu pretendēt uz atbalstu pasākumā „Lauku saimniecību modernizācija”, viņam pusgada laikā pēc projekta apstiprināšanas bija jāiegūst komersanta statuss. Tagad šis nosacījums mainīts, jo iecerētais Zemnieku un zvejnieku saimniecību likums spēkā nestāsies. Tādēļ turpmāk pretendentiem – fiziskām personām – būs atļauts dibināt arī zemnieku saimniecību.

Šādas izmaiņas konkursa noteikumos akceptēja Ministru kabinets 24.janvāra sēdē, pieņemot noteikumus "Grozījums Ministru kabineta 2010.gada 1.novembra noteikumos Nr.1026 "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Lauku saimniecību modernizācija""". Līdz ar to pretendents, kas tikai plāno uzsākt lauksaimniecības produktu ražošanu, sešu mēnešu laikā pēc tam, kad stājies spēkā Lauku atbalsta dienesta (LAD) lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu, drīkst kļūt gan par komersantu (dibināt, piemēram, SIA), gan arī reģistrēt savu zemnieku saimniecību, pamatojoties uz joprojām spēkā esošo likumu "Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību".

"Pretendēt atbalstam, lai sāktu ražot pārdodamu produkciju, var jebkurš uzņēmīgs cilvēks laukos, kas atbilst valdības noteikumu "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Lauku saimniecību modernizācija"" prasībām, arī jaunie zemnieki," saka Zemkopības ministrijas (ZM) Lauku attīstības atbalsta departamenta Lauku attīstības fondu atbalsta nodaļas vecākais referents Andis Kozlovs.

Līdzšinējā pieredze rāda, ka konkurss lauku saimniecību modernizēšanai bijis viens no vilinošākajiem. Pieteikumu allaž bijis daudz, iesniegtie projekti – labi, tādēļ naudiņa no kopējās atbalsta "kabatas" allaž kususi kā kupena piesaulē, liekot ZM uzņemties finanšu virssaistības. Arī patlaban jau lielākajā daļā Latvijas nauda modernizācijas pasākumiem pilnībā izsmelta.

"Pieteikumu allaž bijis daudz, iesniegtie projekti – labi, tādēļ naudiņa no kopējās atbalsta „kabatas” allaž kususi kā kupena piesaulē."

"Nedaudz finansējuma atlicis tikai divos Latgales reģionos – Austrumlatgalē un Dienvidlatgalē, raugoties no LAD reģionālā iedalījuma," skaidro A.Kozlovs. "Šajos reģionos, iespējams, vēl šā gada otrajā pusē kāda konkursa kārta varētu tikt izsludināta, bet pārējai Latvijai šogad uz konkursu lauku modernizācijas pasākumiem cerību tikpat kā nav."

A.Kozlovs lēš, ka jaunu konkursa kārtu lauku saimniecību modernizācijai varētu nesagaidīt līdz pat jaunajam programmēšanas periodam, jo šim pasākumam izveidojies naudas iztrūkums, ko ZM plāno papildināt ar naudu no citiem pasākumiem, kuros pretendenti nav bijuši tik aktīvi un izveidojies finanšu pārpalikums.

"Šis ir grūti prognozējams process, tādēļ skaidri pateikt – būs konkursa kārta vai ne – pašlaik nevar neviens."

"Bet es nevaru stingri apgalvot, ka tiešām netiks izsludināta neviena kārta. Daudz kas atkarīgs no tā, kā īstenosies jau apstiprinātie projekti, kuriem rezervēta nauda. Ja kāds projekts dažādu apstākļu dēļ netiek īstenots noteiktā termiņā, tad LAD lēmums par tā apstiprināšanu zaudē spēku, savukārt šim projektam rezervētā nauda atbrīvojas un paliek nākamajiem gribētājiem," piebilst vecākais referents. "Šis ir grūti prognozējams process, tādēļ skaidri pateikt – būs konkursa kārta vai ne – pašlaik nevar neviens."

No projektiem, kas patlaban iesniegti un tiek īstenoti, lielākā daļa naudas tradicionāli paredzēta jaunas tehnikas iegādei un būvniecībai.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI