SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. janvārī, 2012
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Izmaiņas veselības jomā 2012.gadā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pacientu tiesību likums ir spēkā kopš 2010.gada 1.marta, un tas apvieno dažādos likumos ietvertās pacientu tiesības vienā tiesību aktā.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Veselības nozarē ar 2012.gada sākumu stājas spēkā grozījumi Pacientu tiesību likumā.

Grozījums Pacientu tiesību likumā paredz, ka Ārstniecības riska fonda darbība tiek uzsākta ar 2013.gada 1.janvāri, nevis kā bija plānots – ar 2012.gada 1.janvāri. Vēl grozījumi paredz, ka atlīdzību no Ārstniecības riska fonda par kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai un morālo kaitējumu izmaksās no 2013.gada 1.jūlija, nevis kā līdz šim bija plānots  – no 2012.gada 1.jūlija. Likuma pārejas noteikumiem pagarināts pārejas periods par gadu.

Likumprojekta anotācijā ir minēts, ka izvirzītais mērķis (izveidot Ārstniecības riska fondu un noteikt atlīdzības maksājumu apmērus) visefektīvāk tiks sasniegts tieši likumprojekta "Grozījumi Pacientu tiesību likumā" piedāvātajā veidā, jo veselības aprūpes 2013.gada budžeta bāzes izdevumos tiks iestrādāts nepieciešamais finansējums ārstniecības iestāžu riska maksājumu par ārstniecības personām nodrošināšanai.

"Likuma pārejas noteikumiem pagarināts pārejas periods par gadu."

2013.gada veselības aprūpes budžeta bāzes izdevumos tiks iestrādāts nepieciešamais finansējums dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem veidā, lai nodrošinātu ārstniecības iestāžu, tai skaitā budžeta iestāžu, gada riska maksājumus Ārstniecības riska fondā, no kura, sākot ar 2013.gada 1.jūliju, tiks izmaksātas atlīdzības pacientiem par veselībai vai dzīvībai nodarīto kaitējumu, kā arī morālo kaitējumu.

Noteikumus par kārtību, kādā pieprasa atlīdzību no Ārstniecības riska fonda par pacienta dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu, kā arī par morālo kaitējumu, un kārtību, kādā novērtē pacientam radītā kaitējuma apmēru, pieņem lēmumu par atlīdzības izmaksu un izmaksā atlīdzību no Ārstniecības riska fonda, kā arī Ārstniecības riska fonda izveidošanas, uzkrāšanas un administrēšanas kārtību, jāizdod Ministru kabinetam.

Uzziņai

Pilns visu nozaru normatīvo aktu saraksts, kas spēkā stājas jaunā gada pirmajā dienā, aplūkojams šajās saitēs:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI