SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. janvārī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
2
2

Likumi, kas vides jomā stājas spēkā 2012.gada 1.janvārī

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā (ES ETS), sākot ar 2012.gadu, tiek iesaistīta arī aviācija.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

No 2012.gada vairākām nodokļu kategorijām, kas saistītas ar dabas resursu nodokli, ir paaugstināta likme, bet visi lidaparāti piedalīsies Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā.

No 2012.gada 1.janvāra atbilstoši Dabas resursu nodokļa likumam (1.pielikuma 2.sadaļai; 3.pielikuma 2.sadaļai un 4.pielikuma 2.sadaļai) spēkā ir paaugstinātas nodokļa likmes par

  1. vairāku dabas resursu ieguvi (tai skaitā smilts, dolomīts, kaļķakmens, ģipšakmens, laukakmeņi, kūdra);
  2. sadzīves atkritumu un būvniecības un būvju nojaukšanas atkritumu apglabāšanu;
  3. gaisa piesārņošanu ar oglekļa dioksīda (CO2) emisijām un ar PM10 jeb mikrodaļiņām.

Saistībā ar 2012.gada budžeta veidošanu izmaiņas skārušas arī Sugu un biotopu aizsardzības likumu un likumu "Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos".

Grozījums Sugu un biotopu aizsardzības likumā noteic, ka īpaši aizsargājamo biotopu atjaunošanai mežā tādā gadījumā, kad mežs tiek atmežots, ir nepieciešama Dabas aizsardzības pārvaldes izsniegta atļauja, ja darbību neveic Dabas aizsardzības pārvalde. Grozījumi uzliek pienākumu līdz 2012.gada 31.decembrim izdot MK noteikumus par kritērijiem īpaši aizsargājamo biotopu atjaunošanai mežā un atjaunošanas atļaujas izsniegšanas kārtību.

Savukārt grozījumi likumā "Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos" noteic, ka

  1. zeme, kura pēc zemes īpašuma tiesību iegūšanas iekļauta dabas liegumos vai citu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju dabas lieguma zonā, atpērkama, sākot ar 2013.gadu,
  2. bet zemes atpirkšanas nosacījumi par atbalsta maksājumu (gadskārtējie maksājumi) tiek piemēroti ar 2014.gada 1.janvāri.

Grozījumi uzliek pienākumu līdz 2013.gada 1.oktobrim izdot noteikumus, kas reglamentēs zemes atpirkšanu kā kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās teritorijās.

Lidaparāti iekļaujas ES emisijas kvotu tirdzniecībā

Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā (ES ETS), sākot ar 2012.gadu, tiek iesaistīta arī aviācija, lai ietvertu emisijas, kas rodas gaisa pārvadājumos no ES lidostām un uz tām. Atbilstoši Eiropas Komisijas 2011.gada 20.aprīļa Regulai 349/2011 (ar ko attiecībā uz statistiku par nelaimes gadījumiem darbā īsteno Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr.1338/2008 attiecībā uz Kopienas statistiku par sabiedrības veselību un veselības aizsardzību un drošību darbā) Latvija kā administrējošā dalībvalsts šobrīd ir noteikta 12 gaisa kuģu operatoriem - Krievijas Federācijas, ASV, Apvienoto Arābu Emirātu, Baltkrievijas, Beļģijas, Kazahstānas, Ukrainas, kā arī divām Latvijas aviosabiedrībām – "Air Baltic Corporation" un "Smartlynx Airlines".

"No 2012.gada 1.janvāra atbilstoši Dabas resursu nodokļa likumam spēkā ir paaugstinātas nodokļa likmes."

Aviācijas nozares iekļaušanu un darbību Latvijas emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā nosaka likums "Par piesārņojumu" un 2010.gada 20.jūlija Ministru kabineta noteikumi Nr. 663 "Noteikumi par kārtību, kādā aviācijas darbības iekļauj Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā". Balstoties uz minētajiem normatīvajiem dokumentiem, turpmāk arī gaisa kuģu operatoriem tiks piešķirtas bezmaksas emisijas kvotas, ņemot vērā to vēsturiskās emisijas. Tāpat gaisa kuģu operatoriem būs jāveic savu aktivitāšu un emisiju ikgadējais monitorings, jāsagatavo gada pārskati un jānodod valstij emisijas kvotas, kas atbilst gaisa kuģu operatoru emitētajam CO2 emisiju apmēram.

Šeit aplūkotie ir likumi un no tiem tieši izrietošie valdības noteikumi vai to grozījumi, kas uzņēmējus un zemes īpašniekus skar, sākot no 2012.gada 1.janvāra.

Uzziņai:

Pilns visu nozaru normatīvo aktu saraksts, kas spēkā stājas jaunā gada pirmajā dienā, aplūkojams šajās saitēs:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI