SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. augustā, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
4
2
4
2

Ja autoratlīdzības saņēmējs reģistrējies mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanai

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Autoram iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāietur izmaksas vietā arī tad, ja viņš pieteicies mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanai. Izmaksātājs ņem vērā autora izdevumus, kuru pieļaujamā norma noteikta MK noteikumos.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Mikrouzņēmumu nodokļa izdevīgums interesē arī radošos cilvēkus, kuri par saviem darbiem saņem autoratlīdzību, darbojoties ārštatā. Likums paredz ieturēt iedzīvotāju ienākuma nodokli honorāra izmaksas vietā. Autori, kuri reģistrējušies kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, uzskata, ka izdevējam tādā gadījumā no viņiem aprēķinātās autoratlīdzības summas jāietur tikai mikrouzņēmumu nodokļa 9 procenti, nevis iedzīvotāju ienākuma nodoklis 25 procentu apmērā.
Par jautājumiem, kas rada neizpratni, LV portāls lūdza skaidrojumu Valsts ieņēmumu dienestam.

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma lakonisms un šķietamā vienkāršība tomēr rada sarežģījumus tā piemērošanā. Vilinoši zemo 9 procentu likmi vēlētos maksāt daudzi ienākumu saņēmēji.

LV portālā jau ir skaidrots, kā piemērojamas šī likuma normas. Kopš likuma spēkā stāšanās aktuāla ir diskusija par šī nodokļa maksātāju pieticīgajām sociālajām garantijām. Plašs par šo nodokli biežāk uzdoto jautājumu loks atspoguļots Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā. Mikrouzņēmumu nodokļa piemērošanu dažādās situācijas skaidro arī nodokļu konsultāciju uzņēmumu speciālisti, visbiežāk tie ir maksas pakalpojumi.

LV portālam žurnālisti, kuri kā ārštata autori dažādos medijos saņem autoratlīdzību, ir jautājuši: kāpēc honorāra izmaksātājs autoriem, kuri VID ir reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji un vienlaikus mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, ietur 25 procentu iedzīvotāju ienākuma nodokli? Autoriem liekas: ja viņi ir reģistrējušies kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, tad darba publicētājam (un ienākuma izmaksātājam) no aprēķinātās atlīdzības arī būtu jānoskaita tikai šie 9 procenti. Un viss.

Informācijā par autoratlīdzības saņēmēju pienākumiem nodokļu maksāšanā nereti izlasāmi arī atšķirīgi viedokļi par to – ir vai nav autoram jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. Un – vai tā ir obligāti iesniedzama, vai brīvprātīga lieta.

Nodoklis jāietur izmaksas vietā

Valsts ieņēmumu dienests paskaidro: tā kā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no autoratlīdzības ir jāietur izmaksas vietā, tad autoratlīdzības saņēmējam nav jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējam, t.sk. kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam.

Gada ienākumu deklarācija nav jāsniedz, ja no autoratlīdzības taksācijas gada laikā iedzīvotāju ienākuma nodoklis ienākuma izmaksas vietā ir ieturēts pilnā apmērā. Ja fiziskā persona vēlas, tad tai ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju brīvprātīgi.

"Ienākumus no mikrouzņēmuma neuzrāda gada ienākumu deklarācijā."

Gada ienākumu deklarācija autoratlīdzības saņēmējam ir jāiesniedz obligāti tajā gadījumā, ja iedzīvotāju ienākuma nodoklis ienākumu izmaksas vietā nav ieturēts pilnā apmērā.

Ja autoratlīdzības saņēmējs tomēr ir reģistrējis VID saimniecisko darbību, t.i., kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, tad arī šajā gadījumā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no autoratlīdzības ir jāietur izmaksas vietā. Šādā situācijā autoratlīdzība netiek iekļauta ieņēmumos no mikrouzņēmuma.

Tā kā iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek ieturēts ienākumu izmaksas vietā un ienākumus no mikrouzņēmuma neuzrāda gada ienākumu deklarācijā, tad mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam gada ienākumu deklarācija nav jāsniedz.

Ja nodoklis izmaksas vietā nav ieturēts

VID paskaidro arī citu situāciju. Ja fiziskā persona – autoratlīdzības saņēmējs – ir reģistrējusies kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs un par ienākumiem  no profesionālās darbības iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav ieturēts ienākumu izmaksas vietā, tad šie ienākumi ir jāatspoguļo ieņēmumos no mikrouzņēmuma un gada ienākumu deklarācija nav jāiesniedz.

Mikrouzņēmumu nodokli maksā, neņemot vērā izdevumus

Likums paredz, ka attaisnotos izdevumus nevar piemērot ienākumiem no mikrouzņēmuma. Parasti ar tiem saprot izdevumus par ārstniecību un izglītību. Vai šie attaisnotie izdevumi ir arī autordarba radītāja izdevumi?

VID norāda, ka mikrouzņēmumu nodokli maksā no mikrouzņēmuma taksācijas perioda apgrozījuma, neņemot vērā izdevumus.

Savukārt attaisnotos izdevumus, kas noteikti likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, nepiemēro ienākumam no mikrouzņēmuma, t.sk. mikrouzņēmuma darbinieka ienākumam.

VID neesot statistikas datu par to, cik daudz radošo profesiju pārstāvju ir izvēlējušies maksāt mikrouzņēmumu nodokli.

Uzziņai

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme honorāriem gan darbiniekiem, gan ārštata autoriem tiek piemērota vienāda – 25 procenti. Ārštata autoriem pirms IIN aprēķināšanas no honorāra atskaita autora izdevumus. Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz īpašu nodokļu ieturēšanas kārtību autoratlīdzības saņēmējiem.

Likuma 17. panta 10.1 daļa nosaka, ka, ieturot nodokli no profesionālās darbības veicējiem (autoriem) izmaksājamās atlīdzības, atskaita ar šīs atlīdzības gūšanu saistītos izdevumus. Minēto izdevumu veidus, apmēru un piemērošanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

MK 2010. gada 21. septembra noteikumu Nr. 899 57. punktā noteikts, cik lielu daļu var norakstīt izdevumos, tas ir, samazināt apliekamo ienākumu. Izdevumi attiecīgās normas ietvaros nav jāpamato ar attaisnojošiem dokumentiem. Dažādiem radošiem darbiem izdevumu normas atšķiras (no 15 līdz 40 procentiem).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI