SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. februārī, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
14
14

Plāns par sešgadnieku laišanu skolā tomēr nav atcelts

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sešgadnieki 1.klasi varēs beigt arī bērnudārzā, tāpēc tās pirmsskolas iestādes, kuras to vēlēsies, no 1.septembra tiks iesaistītas pilotprojektā.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Jau no nākamā mācību gada daļā skolu atvērs pirmās klases sešgadniekiem. Lai gan izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes pārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis pirms dažiem mēnešiem paziņoja, ka reforma, kas paredz skolā sūtīt jau no sešiem gadiem, jāaptur, tā tomēr tiek turpināta. Ministru kabineta 2009.gada 8.septembrī izskatītajā "Sociālās drošības tīkla stratēģijā" ir definēts mērķis izglītībā – "nodrošināt bērnu vecumposmam atbilstošu izglītības saturu un veikt sagatavošanas darbus pamatizglītības apguvei sešu gadu vecumā". Atbalstu šādai idejai pauduši arī Latvijas lielo pilsētu mēri, ar kuriem ministre tikās 3.februārī.

Kāpēc uz skolu no sešiem gadiem?

"Kāpēc sistēma, kas beidzot sākusi strādāt, ir jāizjauc?" joprojām jautā bērnudārzu audzinātājas un vecāki. Viņi ir pārsteigti, ka pēc sabiedrības protestiem rudenī atceltais plāns bērnus pirmajā klasē sūtīt no sešiem gadiem ministrijā tagad aktīvi tiek gatavots. Pirmskolas audzinātājas izsaka pieņēmumu, ka tas ir glābšanas plāns skolām, kurās šobrīd bērnu trūkst.

Savukārt ministrija uzskata, ka, meklējot risinājumus katastrofālajam budžeta stāvoklim, visi priekšlikumi 2009.gada rudenī IZM tapa lielā steigā, bet tagad situācija ir mainījusies un satraukums ir pilnīgi nevietā. VISC Izglītības satura departamenta Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītāja vietniece Ineta Upeniece apstiprina, ka IZM ir sākusi sagatavošanās darbus, lai pāreja uz mācībām no sešu gadu vecuma pēc zināma laika tomēr notiktu, bet tikai tajā gadījumā, ja būs sagatavots atbilstošs mācību saturs, būs notikusi pedagogu apmācība, būs metodiskie līdzekļi.

"Nākamajā mācību gadā vairākās skolās tiks uzsākts pilotprojekts, lai pārbaudītu, kā mazie bērni tiek galā ar mācību programmu."

I.Upeniece norāda: "Patlaban nav noteikta termiņa, noteikta datuma, kurā brīdī – nākamajā mācību gadā vai aiznākamgad, vai vēl vēlāk – sešgadnieks varētu kļūt par skolēnu. Valsts izglītības satura centrs mēģina rast vispiemērotāko modeli mācību procesa organizācijai, kas atbilstu konkrētā vecumposma bērniem. Ministrija strādā pie tā, lai lēmums nebūtu sasteigts."

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe norāda, ka izglītības satura speciālisti turpina sagatavot 1. klases mācību programmu tā, lai tā būtu piemērota sešgadīgajiem. Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā www.izm.gov.lv ievietotā informācija liecina, ka satura pārstrāde beigsies jau pavasarī, tad arī valsts plāno izsludināt iepirkumu konkursu sešgadnieku mācību līdzekļiem.

Nākamajā mācību gadā vairākās skolās tiks uzsākts pilotprojekts, lai pārbaudītu, kā mazie bērni tiek galā ar mācību programmu. Eksperimentam skolas var pieteikties brīvprātīgi, un, pēc ministres teiktā, šobrīd ir skolas, kas interesējas par iespēju iesaistīties pilotprojektā. Sešgadnieki 1.klasi varēs beigt arī bērnudārzā, tāpēc tās pirmsskolas iestādes, kuras to vēlēsies, no 1.septembra tiks iesaistītas pilotprojektā.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI