NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
6
6

Mediācijas dienās iespēja pieteikties bezmaksas konsultācijām strīdu risināšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Šogad Mediācijas dienās no 24. līdz 28. aprīlim notiks vairāki pasākumi, kuru mērķis ir veicināt izpratni un informētību par mediāciju, mediācijas kā alternatīvas metodes tiesai konfliktu risināšanā pieejamību un izmantošanu.

Mediācijas dienās 2023 paredzēts:

  • Sertificētu mediatoru bezmaksas konsultācijas par mediācijas izmantošanu konkrētu strīdu risināšanai. Par konsultācijas laiku un vietu notiek vienošanās ar katru sertificēto mediatoru atsevišķi, iespējamas arī attālinātās konsultācijas. Šeit ir pieejams sertificētu mediatoru–konsultantu saraksts, kuri sniegs bezmaksas konsultācijas Mediācijas dienās 2023.
  • Sertificēti mediatori dosies uz dažādiem Latvijas reģioniem, lai sniegtu konsultācijas par mediāciju pašvaldību sociālo dienestu, bāriņtiesu pārstāvjiem un iedzīvotājiem.
  • Sertificēti mediatori tiksies ar izglītības iestāžu skolotājiem, bērniem un vecākiem, lai ar zināšanu papildināšanu un prasmju treniņiem veicinātu mediācijas metožu pielietojumu ikdienas strīdu risināšanā.

Kas ir mediācija?

Mediācija ir strīdu risināšanas veids, kas ir balstīts uz sadarbību un cieņpilnu komunikāciju, ļaujot izprast strīdā iesaistīto pušu kopīgās intereses un vērtības un rast abpusēji pieņemamu konflikta risinājumu. Latvijā mediācijas procesu regulē Mediācijas likums.

Mediācija ir konfidenciāls, neformāls un brīvprātīgs sadarbības process, kurā strīda puses ar mediatora profesionālu atbalstu cenšas vienoties par domstarpību savstarpēji pieņemamu risinājumu.

Mediācija kā strīdu risināšanas veids ir piemērota gan pirms lietas iesniegšanas tiesā, gan tiesvedības laikā, gan tiesas sprieduma izpildes procesā. Konflikta risināšanai mediāciju var izmantot arī gadījumos, ja puses savstarpēji nesarunājas, – mediators var uzrunāt otru strīda pusi. Mediācija ir piemērota arī strīdos, kur svarīgi nodrošināt pušu komercnoslēpuma vai citas informācijas konfidencialitāti, jo mediators var tikties ar katru no pusēm atsevišķi.

 

Vairāk par tēmu >>

 

Kādus strīdus var risināt mediācijas ceļā?

Mediācija ir piemērota ikviena strīda risināšanai, ja vien tā dalībnieki paši vēlas strīdu risināt un piekrīt sadarboties.

Jau šobrīd Latvijā mediācijas ceļā tiek risināti strīdi šādās jomās:

  • ģimenes strīdi;                  
  • būvniecības procesa strīdi;            
  • parādu piedziņas strīdi;
  • darba strīdi;                       
  • nekustamā īpašuma strīdi;            
  • komercstrīdi;
  • mantojuma strīdi;              
  • apdrošināšanas strīdi;                   
  • strīdi izglītības jomā.

Kas ir sertificēts mediators?

Sertificēts mediators ir neitrāla un objektīva fiziskā persona, kura normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir apguvusi mediācijas prasmes un saņēmusi valsts atzītu sertifikātu. 

Sertificētu mediatoru tālruņa numurs konsultācijām darba dienās ikvienam interesentam: 28 050 777. Sertificētu mediatoru mājaslapa ir pieejama šeit.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI