NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. decembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Uz mežu pēc eglītes – ievērojot noteikumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Makare, LETA.

Katru gadu decembrī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) lemj, vai ļaut ikvienai Latvijas ģimenei nocirst vienu Ziemassvētku eglīti valsts mežā. Arī šajos Ziemassvētkos katra ģimene var doties uz Latvijas valsts mežiem, lai atrastu un pārnestu mājās vienu eglīti svētkiem. Lai saudzētu nākotnes mežu, eglītes meklējumos jāievēro nosacījumi – precīzi noteiktās vietās drīkst cirst tikai zināma izmēra eglīti.

īsumā
  • Svētku eglīti var doties meklēt tikai AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos Latvijas teritorijā.
  • Eglīti nedrīkst cirst SIA “Rīgas meži” apsaimniekotajos mežos.
  • Eglītes augstums nedrīkst būt lielāks par 3 m, celma diametrs 10 cm augstumā virs sakņu kakla nedrīkst pārsniegt 12 cm.

Kur doties meklēt eglīti?

Svētku eglīti var doties meklēt tikai AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos Latvijas teritorijā, kas dabā apzīmēti ar LVM īpašuma zīmēm, – uz dzeltena fona attēlots LVM logotips. Uz LVM robežas ceļa vai kvartālstigas malā un kvartālstigu krustpunktos izvietotās zīmes vēsta, ka tā ir valsts mežu teritorija.

LVM apsaimniekoto mežu izvietojumu precīzi var aplūkot arī lietotnē LVM GEO Mobile. Fona karšu sadaļā, pieslēdzot “LVM meža karte”, ar apzīmējumu “LVM” ir attēlotas valsts mežu teritorijas.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Ne visās vietās mežā ir atļauts cirst eglītes. Tās droši var meklēt meža ceļu, grāvju malās, kvartālstigās, zem elektrolīnijām, kā arī pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem. 

Savukārt stingri aizliegts eglītes cirst priežu, egļu, melnalkšņu un jaukta tipa jaunaudzēs, jo tur aug Latvijas nākotnes mežs. Eglīšu ciršana aizliegta arī aizsargājamās teritorijās, kas apzīmētas ar ozollapas zīmi. Bez saskaņojuma eglīti aizliegts cirst arī citu īpašnieku mežos.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Eglīti nedrīkst cirst SIA “Rīgas meži” pārvaldībā esošajos mežos

Lai arī “Rīgas Mežu” pārziņā ir 62 tūkstoši ha meža teritoriju, lielākā daļa ir priežu meži. Tikai 10% no koku audzēm uzņēmuma apsaimniekotajās teritorijās ir egļu audzes un pamatā tie visi ir stādīti kociņi. Klimatisko apstākļu (vēja, pārmērīga mitruma, sezonāla sausuma, utt.) ietekmes dēļ aizvien plašākas mežaudzes tiek pakļautas bojājumiem, un visvairāk cieš tieši egļu audzes. Lai aizstātu un atjaunotu bojātās audzes, egles uzņēmuma speciālisti izaudzē no sēklām, stāda un vairākus gadus rūpīgi kopj. Tas ir nopietns, daudzu gadu desmitu darbs. 

Necērtot Ziemassvētku eglīti Rīgas apkārtnes mežos, tiks pasargāti gan meži, gan to bioloģiskā daudzveidība. Turklāt eglīšu meklētāji izvairīsies no soda un no liekiem pirmssvētku kreņķiem. Šobrīd uzņēmuma mežsargi pastiprināti uzrauga savas apgaitas, īpašu uzmanību pievēršot eglīšu jaunaudzēm. “Rīgas Mežu” teritorijās izvietotas arī novērošanas kameras un uzņēmums regulāri sadarbojas ar tiesībsargājošajām institūcijām. 

“Rīgas Mežu” teritoriju karte

Kā pareizi nocirst vai nozāģēt eglīti?

Eglītes augstums nedrīkst būt lielāks par 3 m, un celma diametrs 10 cm augstumā virs sakņu kakla nedrīkst pārsniegt 12 cm. Ciršanai var izmantot gan cirvi, gan mačeti, tomēr vislabāk eglīti ir nozāģēt ar zāģi iespējami tuvu zemei, jo tādējādi celms paliek līdzens, savukārt, cērtot ar cirvi vai mačeti, celms būs ass, un uz tā var savainoties meža dzīvnieki un citi eglīšu meklētāji.

Arī pēc svētkiem eglīte var būt noderīga. Ar tās zariem var apsegt dārza augus vai izmantot kā kurināmo.

Latvijas valsts mežu infografika.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI