NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
13. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Labklājība
1
57
1
57

Vakcinētie iedzīvotāji virs 60 gadiem saņems 20 eiro ikmēneša pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai motivētu vecāka gadagājuma iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19 un vienlaikus sniegtu atbalstu elektrības un citu maksājumu sadārdzinājumam, vakcinētajiem 60 un vairāk gadu sasniegušajiem cilvēkiem valsts piecus mēnešus maksās pabalstu 20 eiro mēnesī.

FOTO: Freepik

Katram Latvijā dzīvojošajam cilvēkam, kurš līdz šī gada beigām būs sasniedzis 60 gadu vecumu un būs pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 infekciju, no 2021. gada 1. novembra līdz 2022. gada 31. martam tiks izmaksāts pabalsts 20 eiro mēnesī. Pabalstu būs tiesības saņemt arī tad, ja cilvēkam ir ārstu konsilija atzinums par nepieciešamību atlikt vakcināciju.

To paredz likumprojekts “Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā”, kas otrdien, 12. oktobrī, tika atbalstīts valdības sēdē. Likumprojekts vēl jāizskata un jāpieņem Saeimai.

Pabalsta maksājumi ir ierosināti, ņemot vērā zemo vakcinēšanās pret Covid-19 aptveri valstī, jo īpaši vecuma grupā virs 60 gadiem, kā arī ņemot vērā vispārējo cenu pieaugumu, tostarp energoresursu cenu sadārdzinājumu 2021. gadā, pamato Labklājības ministrija (LM), pēc kuras iniciatīvas izstrādāti šie likuma grozījumi.

Personu grupā, kurām ir tiesības uz pabalstu 20 eiro mēnesī, būs arī tie, kuri vakcināciju pret Covid-19 veica pirms likuma grozījumu spēkā stāšanās dienas, ja šie cilvēki līdz 2021. gada 31. decembrim sasniedz 60 gadu vecumu. Šo pabalstu piešķirs arī tiem 60 gadu vecumu sasniegušajiem cilvēkiem, kuri veselības dēļ nevar vakcinēties un ir saņēmuši klīniskās universitātes slimnīcas konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19 līdz 2022. gada 31. martam, informē LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

“Laikā, kad pandēmijas radītajām grūtībām klāt nākuši papildu finansiālie slogi saistībā ar elektroenerģijas cenu ievērojamo kāpumu, ir svarīgi rūpēties par senioriem, lai atvieglotu viņu ikdienas izdevumu segšanu. Esam nolēmuši piecu mēnešu laikā izmaksāt 100 eiro – 20 eiro katru mēnesi – ikvienam cilvēkam vecumā no 60 gadiem, kurš ir vakcinējies pret Covid-19 vai būs to izdarījis līdz šī gada beigām. Neslēpšu, ka šis atbalsts arī būs kā stimuls īpaši apdraudētās sabiedrības daļas vakcinēšanās aptveres palielināšanai,” norādīja labklājības ministrs Gatis Eglītis.

Pabalstu izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Pabalstu varēs saņemt tikai tie cilvēki, kuri dzīvo Latvijā. Ar to ir saprotama tāda persona, kura patiesi dzīvo Latvijā. Ja personas deklarētā dzīvesvietas adrese ir Latvijā, bet VSAA rīcībā ir informācija, ka tās dzīvesvieta ir citā valstī, tad tiek uzskatīts, ka šī persona nedzīvo Latvijā.

Latvijā jau ilgu laiku ir iespējams brīvprātīgi veikt vakcinēšanos pret Covid-19, līdz ar to, tā kā likumprojekta mērķis ir veicināt tieši vakcināciju, tad tas neparedz 20 eiro mēnesī pabalsta izmaksu tiem, kuri izslimojuši Covid-19 un saņēmuši sertifikātu par Covid-19 izslimošanas faktu (arī tad, ja šāds sertifikāts ir izsniegts ārvalstīs).

Kā tiks veikta izmaksa

VSAA 20 eiro mēnesī izmaksās bez personas iesnieguma, ja persona ir Latvijā piešķirtās vecuma, invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēja, tai skaitā priekšlaicīgi un avansā piešķirtās pensijas saņēmēja, speciālās valsts pensijas saņēmēja, VSAA administrētās izdienas pensijas saņēmēja, atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmēja, valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta vai valsts sociālā pabalsta saņēmēja. Šie cilvēki jauno pabalstu saņems tāpat kā līdz šim piešķirto pensiju, atlīdzību vai pabalstu.

Ja cilvēks no VSAA nesaņem nevienu pakalpojumu, 20 eiro pabalstu izmaksās, pamatojoties uz personas iesniegumu. Tas būs jāiesniedz sešu mēnešu laikā no likumprojekta spēkā stāšanās dienas, ja vakcinācija veikta pirms grozījumiem, kas paredz 20 eiro mēnesī pabalsta izmaksu, vai no pilna vakcinācijas kursa pret Covid-19 pabeigšanas dienas, ja pilns vakcinācijas kurss veikts pēc grozījumu spēkā stāšanās dienas, līdz 2021. gada 31. decembrim. Iesniegumā būs jānorāda iesniedzēja vārds, uzvārds un personas kods, iesniedzēja tālruņa numurs vai elektroniskā pasta adrese, kā arī Latvijas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numurs.

Līdzīgā kārtībā iesniegums jāiesniedz arī tad, ja Latvijā dzīvojoša persona vakcināciju veikusi citā Eiropas Savienības (ES) valstī un ir saņēmusi ES digitālo Covid-19 sertifikātu.

Grozījumu projekts nosaka arī to, ka VSAA pabalstu 20 eiro mēnesī uzsāks maksāt 2021. gada decembrī, kad vienlaikus izmaksās pabalstu par novembri un decembri.

Pabalstu VSAA izmaksās, pamatojoties uz Nacionālā veselības dienesta (NVD) sniegto informāciju par mērķa grupas (60+) vakcināciju pret Covid-19. Grozījumu projektā paredzēts, ka NVD reizi nedēļā nosūta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai  informāciju par vakcināciju – datumu, kurā personai pabeigts pilns vakcinācijas kurss pret Covid-19 vai izsniegts konsilija atzinums, kā arī datumu, līdz kuram ir atlikta personas vakcinācija pret Covid-19.

Labs saturs
57
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI