NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselības aprūpe
8
8

Par infekcijas skartām atzīst visas pasaules valstis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Pieaugot koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatībai, Valsts operatīvās medicīnas komisija pieņēmusi lēmumu paplašināt Covid-19 skarto valstu sarakstu, nosakot, ka no 18. marta īpaši piesardzības pasākumi tiek attiecināti uz visām pasaules valstīm. Turpmāk visiem iedzīvotājiem, atgriežoties no jebkuras ārvalsts, ir OBLIGĀTS pienākums pavadīt 14 dienas pašizolācijā un novērot savu veselību.

No 18. marta visām personām, kurām pēc atgriešanās no ārvalstīm 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi – pēkšņs drudzis, klepus, elpas trūkums –, tiks veiktas valsts apmaksātas analīzes, lai noteiktu, vai saslimšanas cēlonis ir Covid-19.

Lai nepārslogotu Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMPD) dienesta tālruni un novērstu risku, ka to nav iespējams sasniegt dzīvībai bīstamās situācijās, aizdomu gadījumos par saslimšanu ar Covid-19 iedzīvotāji turpmāk tiek aicināti zvanīt uz 8303.

Kā jārīkojas, parādoties simptomiem

Iedzīvotājam, kuram 14 dienu laikā pēc atgriešanās no augsta riska valstīm parādās saslimšanas simptomi, nekavējoties jāzvana uz 8303. Šādi jārīkojas arī cilvēkiem, kuri ir Covid-19 infekcijas slimnieka kontaktpersonas un kuriem 14 dienu laikā parādās saslimšanas simptomi.

Tāpat kā līdz šim, uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana tajos gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi (ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums).

Paraugu laboratoriskajai izmeklēšanai atkarībā no situācijas (to izvērtēs speciālisti telefonsarunas laikā), iepriekš piesakoties un ievērojot drošības instrukcijas, varēs nodot:

  • mājas apstākļos, sagaidot speciālo NMPD mediķu brigādi vai Centrālās laboratorijas speciālistu;
  • mobilajā analīžu nodošanas punktā Latvijas Infektoloģijas centra teritorijā;
  • mobilajā analīžu nodošanas punktā Biķernieku trases teritorijas auto stāvlaukumā;
  • E. Gulbja laboratorijā (Rīgā, Brīvības gatvē 366);
  • No 19. marta reģionālajā analīžu nodošanas punktā Valmierā, BMX trasē pie Vidzemes Olimpiskā centra (Čempionu iela 3).

Personām, kuras ir atgriezušās no ārvalstīm un kurām ir saslimšanas simptomi, analīzes apmaksās valsts.

Ja simptomi parādīsies arī Covid-19 pacienta ģimenes locekļiem, papildu analīzes netiks veiktas. “Ņemot vērā citu valstu pieredzi un mērķi taupīt cilvēkresursus, ja kādam no ģimenes būs apstiprināta Covid-19 saslimšana, pārējiem ģimenes locekļiem laboratoriskos izmeklējumus neveiks, bet diagnozi noteiks klīniski. Ja simptomi parādīsies kādam no pārējiem ģimenes locekļiem, vajadzēs sazināties ar ģimenes ārstu vai arī NMPD, ja veselības stāvoklis būs smags,” skaidro Veselības ministrija.

Personas, kuras neatbilst SPKC noteiktajiem kritērijiem, analīzes varēs nodot par maksu rindas kārtībā pēc iepriekšēja pieraksta.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI