NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Juris Kaža
neatkarīgais žurnālists
25. janvārī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Telekomunikācijas
6
6

Mobilo internetu ārzemēs varēs lietot vairāk; maijā būs lētāki zvani

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Sakarā ar Eiropas Savienības (ES) noteikto pakāpenisko mobilo sakaru lietošanas izmaksu samazināšanu Latvijas mobilo sakaru operatoru klienti jau no 1. janvāra bauda izdevīgākus nosacījumus, lietojot mobilo internetu ārzemēs. Savukārt no 15. maija balss zvani starp ES un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm nedrīkstēs būt dārgāki par 19 centiem minūtē un īsziņas – dārgākas par sešiem centiem.

īsumā
  • No 1. janvāra mobilo sakaru klienti var lielākā apjomā lietot internetu ES un EEZ valstīs.
  • Izmaiņas pozitīvi skars tarifu plānus, kurus izmanto 80% mobilo sakaru lietotāju Latvijā.
  • Kopš 2017. gada princips “viesabonē kā mājās” un neierobežoti datu plāni pašmāju tīklos radījuši strauju datu patēriņa kāpumu.

Pozitīvo izmaiņu datu pārraides lietošanā ārzemēs pamatā ir “samazinājums maksājumiem, ko viens operators maksā citam operatoram par datu apjoma pārraidi otra tīklā. Maksa par vienu gigabaitu (GB) bez pievienotās vērtības nodokļa samazināta no sešiem eiro uz 4,50 eiro”, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Bethere.

Tā rezultātā Latvijas mobilo sakaru operatori mobilo sakaru  tarifu plāniem, kuriem Latvijā piedāvāts neierobežots interneta datu apmaiņas apjoms, viesabonēšanas interneta datu apjomu no 1. janvāra ir palielinājuši, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Neierobežotie zvanu un datu plāni paredzēja noteiktu datu apjomu viesabonēšanas režīmā, kas tagad automātiski palielināts. Piemēram, ja klients izmanto internetu telefonā Vācijā (vai citur Eiropas Savienībā), tarifu plānā iekļautais apjoms kopš 1. janvāra ir lielāks. Tarifu plānus ar “viesabonē kā mājās” piedāvājumu izmanto vairāk nekā 80% mobilo sakaru lietotāju, teica SPRK pārstāve. Tātad izmaiņas skar lielu daļu Latvijas mobilo sakaru operatoru klientu.

Operatori ievieš pārmaiņas

“Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs informē: “Visi “Tele2” klienti, kuriem šobrīd ir pieslēgts kāds no mūsu bezlimita tarifu plāniem, no šī gada 1. janvāra EEZ valstīs var lietot lielāku datu apjomu. Piemēram, ja tarifu plāna “Zelts Bezlimits” lietotāji iepriekš ārvalstīs bez maksas varēja iztērēt līdz 6 GB, tad tagad varēs jau tērēt 8,5 GB. Turklāt šim tarifu plānam nāk līdzi vēl viena SIM karte planšetei ar 2 GB datu apjomu. Proporcionāli ir palielinājušies datu apjomi arī tarifu plāniem “Zelts Bezlimits skolēniem” un “Zelts Bezlimits jauniešiem”.”

“Bite Latvija” mārketinga direktore Diāna Šmite atklāj, ka “jaunās izmaiņas, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī, ietekmēja divus “Bites” pamata tarifu plānus – “Bite 10 GB” un “Bite Neierobežots”. Kopš pagājušā gada 20. decembra šo tarifu plānu lietotājiem ir palielināts datu apjoms, ko viņi var izmantot, atrodoties viesabonēšanā EEZ, taču pakalpojumu cenas ir palikušas nemainīgas. Par to pašu cenu, kas iepriekš, tarifu plāna “Bite 10 GB” lietotāji šobrīd EEZ var izmantot 7 GB no kopējā tarifu plānā iekļautā interneta apjoma (iepriekš – 5,5 GB), bet tarifu plāna “Bite Neierobežots” lietotāji – 8,5 GB (iepriekš – 6,5 GB)”.

D. Šmite norādīja, ka “pārējos tarifu plānos, kas paredzēti lietošanai kā Latvijā, tā Eiropā, iekļautais datu apjoms jau iepriekš bija pieejams izmantošanai Latvijā un Eiropā pilnā apmērā, tāpēc to lietošanas nosacījumi ir palikuši nemainīgi”.

Augšējā robežcena starpvalstu sarunām un īsziņām

ES ieviestās pārmaiņas arī paredz, ka no šī gada maija būs augšējā robeža – 19 centi minūtē – starpvalstu sarunām gan mobilajos, gan fiksētajos tīklos, kas skar visus operatoru tarifu plānus, kas paredz īpašu maksu par starptautiskajiem zvaniem. Dažos tarifu plānos kritiens var būt ļoti liels – SPRK kā piemēru min kāda vārdā nenosaukta operatora cenu zvanam uz Spāniju – 49 centi minūtē.

2018. gada 1. ceturksnī mobilo datu apjoms sasniedza 271,43 MB, kas, salīdzinot ar 2017. gada 2. ceturksni, ir 69,5% pieaugums.

“Latvijas Mobilā telefona” (LMT) preses sekretāre Elīna Lidere informēja, ka  “LMT klienti jau kopš 2016. gada rudens visā Eiropā (EEZ) var sazināties patiešām kā mājās, neskaitot sarunu minūtes un īsziņas. Jau tad LMT atcēla ne tikai viesabonēšanas maksu sarunām, atrodoties Eiropā, bet arī zvaniem no Latvijas uz Eiropu un zvaniem, atrodoties vienā Eiropas valstī un zvanot uz citu”.

E. Lidere gan piebilda, ka LMT viedoklis ir: “Kopumā neatbalstām cenu regulēšanu, jo vislielāko labumu patērētājiem, investīcijām un inovācijām var dot atklāta un godīga konkurence.” Viņa arī uzsvēra, ka datu pārraides apjomā ES un EEZ uzņēmums jau esot piedāvājis vairāk, nekā jaunie noteikumi prasa.

Lieto ievērojami vairāk

Kā skaidroja I. Bethere, ES sāka samazināt un izlīdzināt viesabonēšanas tarifus 2017. gada vasarā, būtiski palielinot lietotājiem pieejamo datu pārraides/mobilā interneta apjomu citās ES un EEZ valstīs. Tāpēc gan SPRK, gan operatori novērojuši būtisku datu pārraides/mobilā interneta lietošanas kāpumu. SPRK un operatori izmaiņas mobilā interneta lietošanā mēra, salīdzinot ar 2017. gada 2. ceturksni, kad viesabonēšanas noteikumi vēl nebija grozīti. “Viens Latvijas lietotājs 2017. gada 2. ceturksnī, kad vēl nebija pieejams “viesabonē kā mājās” režīms, izmantoja mobilo datu apjomu 82,76 MB apmērā,” stāsta I. Bethere. “Savukārt 2018. gada 1. ceturksnī mobilo datu apjoms sasniedza jau 271,43 MB, kas, salīdzinot ar 2017. gada 2. ceturksni, ir 69,5% pieaugums.”

Līdzīgus skaitļus nosauc arī “Tele2” vadītājs V. Vancovičs: “2018. gadā privātpersonu kopējais datu patēriņš ārvalstīs palielinājās par aptuveni 60%, salīdzinot ar 2017. gadu. 2018. gadā ārvalstīs viens lietotājs patērēja vidēji 1,2 GB.”

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI