NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
13. novembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses
4
4

Zibmaksājumi pieejami jau vairāk nekā 90% komercbanku klientu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz ar “Swedbank” pievienošanos ātrajiem maksājumiem jeb zibmaksājumiem vairāk nekā 90% Latvijas komercbanku klientu ir pieejami šie inovatīvie starpbanku pārskaitījumi, kuri notiek zibenīgi un ir pieejami jebkurā dienā un diennakts laikā, arī brīvdienās un svētkos. Baltijas valstis, īpaši Latvija, ir vadošās eirozonā zibmaksājumu infrastruktūras ieviešanā.

Zibmaksājumi ir pieejami starp triju lielo komercbanku – AS “Citadele banka”, AS “SEB banka” un AS “Swedbank” – klientiem, kā arī starp šo komercbanku klientiem un tām finanšu institūcijām, kas citās eirozonas valstīs ieviesušas zibmaksājumus, t.sk. Latvijas Banku.

Turpinoties zibmaksājumu attīstībai, gaidāms, ka komercbankas un finanšu nozares uzņēmumi jau tuvākajā laikā piedāvās saviem klientiem iespēju veikt šos maksājumus, izmantojot mobilā tālruņa numuru, skaidro Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns. Nākotnē plaša zibmaksājumu izmantošana iespējama tirdzniecībā un e-komercijā.

Zibmaksājumu sistēma ir Eiropas mēroga reālā laika maksājumu platforma, ko nodrošina Eiropas banku dibinātais uzņēmums “EBA CLEARING”. Šāda sistēma sniedz iespēju pārskaitīt naudu no vienas bankas konta uz citu banku pāris sekunžu laikā jebkurā diennakts stundā visas nedēļas garumā.

“Swedbank” zibmaksājumus saņemt var neatkarīgi no to sūtīšanas veida, savukārt veikt zibmaksājumu uz citu banku tagad var jaunajā mobilajā lietotnē “Swedbank 2019”, kas strādā paralēli pamata lietotnei un ir tās jaunās versijas izmēģinājuma vide, skaidro “Swedbank” mediju attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska.

Sākums – pirms gada

Zibmaksājumu priekšrocības jau kopš 2017. gada novembra izjutuši AS “Citadele banka” un AS “SEB banka” klienti, gan veicot savstarpējos pārskaitījumus, gan pārskaitījumus uz virkni eirozonas valstu banku. Pašlaik lielākā daļa klientu maksājumu starp šīm abām kredītiestādēm notiek, izmantojot zibmaksājumu kanālu, tātad aptuveni sekundes laikā, bet bieži vien arī ātrāk nekā pussekundē jebkurā diennakts laikā. Šajā laikā Latvijas Bankas sistēmā apstrādāti jau gandrīz divi miljoni zibmaksājumu aptuveni 400 miljonu eiro vērtībā.

Paredzams, ka zibmaksājumu skaits būtiski pieaugs, šo inovatīvo finanšu pakalpojumu ieviešot AS “Swedbank”, jo lielākā daļa klientu pārskaitījumu starp AS “Citadele banka”, AS “SEB banka” un AS “Swedbank” notiks, izmantojot zibmaksājumu kanālu.

Baltijas valstis – līderes

Baltijas valstis, īpaši Latvija, ir vadošās eirozonā zibmaksājumu infrastruktūras ieviešanā. Oktobrī Eiropas banku dibinātais uzņēmums “EBA CLEARING” informēja par Eiropas zibmaksājumu platformas RT1, kas saslēgta ar Latvijas Bankas zibmaksājumu infrastruktūru, darbības pirmo 11 mēnešu rezultātiem. Kopumā šādu maksājumu skaits pārsniedzis piecus miljonus, un atsevišķās dienās oktobrī sasniegts rekords – vairāk nekā 100 000 maksājumu.

Turpinoties zibmaksājumu attīstībai, gaidāms, ka komercbankas un finanšu nozares uzņēmumi jau tuvākajā laikā piedāvās saviem klientiem iespēju veikt šos maksājumus, izmantojot tikai mobilā tālruņa numuru, un nevajadzēs katram maksājumam ievadīt klienta konta IBAN numuru (International Bank Account Number; starptautisks bankas konta numurs, ko iestāde piešķīrusi klientam). Latvijas Banka uztur IBAN reģistru, kas nodrošina klientu kontu IBAN numuru un mobilo tālruņu saišu glabāšanu. IBAN reģistrs ir izveidots kā Latvijas Bankas elektroniskās klīringa sistēmas sastāvdaļa.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI