NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
05. martā, 2015
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ģimene
1
3
1
3

Notāru dienas 2015. Izmanto iespēju pajautāt notāram šodien!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Notāru dienas ir Latvijas Zvērinātu notāru padomes iniciatīva reizi gadā notāru birojos visā Latvijā nodrošināt bezmaksas juridiskās konsultācijas ikvienam iedzīvotājam. Notāru dienas notiek jau kopš 2006.gada, un nu jau desmito gadu līdzās juridiskajām konsultācijām notāri priekšplānā izvirza sabiedrībai aktuālus jautājumus.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Ikgadējās notāru dienās, kas norisinās 4. un 5.martā, līdzās citiem juridiskiem jautājumiem īpaša uzmanība tiks pievērsta nekustamo īpašumu darījumu tiesiskajiem riskiem. Notāri vēl šodien sniedz bezmaksas padomus un piedāvā iedzīvotājiem konkrētus risinājumus savas drošības stiprināšanai.

Veicot nekustamo īpašumu darījumus, 37% Latvijas iedzīvotāju ir saskārušies ar ēnu ekonomikas klātbūtni. Iedzīvotāji ir atzinuši, ka darījumu līgumā, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, pirkuma summa tikusi samazināta.

Bieži par iemeslu šādai izvēlei ir bijušas gan cilvēku nepietiekamās vai pat neesošās zināšanas juridiskajos jautājumos, gan izvēle juridiska rakstura jautājumus risināt pašu spēkiem. Šie ir tikai daži no secinājumiem Latvijas Zvērinātu notāru padomes organizētajā aptaujā par iedzīvotāju paradumiem darījumos ar nekustamo īpašumu.


 

Taupa naudu, sastādot privātu līgumu

Aptauja ļauj secināt, ka gandrīz puse jeb 44% iedzīvotāju nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas darījuma līguma tekstu izstrādi veic pašu spēkiem. Savukārt katrs piektais jeb 18% iedzīvotāju darījumos ar nekustamo īpašumu paraksta pretējās darījuma puses sagatavotu līgumu, tādējādi pakļaujot sevi dažādiem juridiskās drošības riskiem.

Kā viens no risinājumiem nepakļaut sevi liekiem riskiem no notāru puses tiek ieteikts publiskais darījuma līgums, kuru, balstoties uz pušu vēlmēm, sastāda speciālists - notārs, izskaidrojot darījuma tiesiskās sekas. "Apliecinot darījumu notariālā akta formā, iesaistītās puses var būt drošas, ka notārs, sazinoties ar valsts iestādēm, pārbaudīs ne tikai līdzēju identitātes, bet arī īpašuma piederību. Un gadījumā, ja tas ir ieķīlāts, iznomāts vai kā citādi apgrūtināts, darījuma partneri par to tiks informēti. Līdz ar to pat, ja ir informācija, ko darījuma partneris kādu iemeslu dēļ noklusē, notārs pēc veiktās pārbaudes to dara zināmu pircējam, sniedzot iespēju izvērtēt darījuma lietderību," komentē LZNP priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

Līgumus nelasa, bet paraksta paļaujoties

Lai cik dīvaini tas neliktos, gandrīz divas trešdaļas jeb 63% aptaujā piedalījušies cilvēku ir atzinuši, ka mēdz parakstīt darījumu līgumus, tos neizlasot, turklāt trešdaļai šāds paradums ir parasta prakse. Latvijas Zvērinātu notāru padomes izpilddirektore Vija Piziča atzīst, ka, paļaujoties uz darījuma partnera godaprātu, kā arī nolūku un sniegtās informācijas patiesumu, iedzīvotāji bieži nonāk situācijās, kad pircējs nav informēts, piemēram, par jaunajā mājoklī deklarētiem svešiniekiem, kuri piesaka savas tiesības uz dzīvi īpašumā, vai lieliem komunālo maksājumu parādiem. Gandrīz katrs piektais jeb 19% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka paši vai kāds viņu paziņu lokā ir saskāries ar situāciju, ka iegādātajam īpašumam ir komunālo maksājumu parādi. Turpretim 13% respondentu piedzīvojuši gadījumus, kad iegādātajā īpašumā deklarētas svešas personas.


 

Darījuma apliecināšana notariālā akta formā ir vienīgais veids, kā laicīgi apzināt iespējamos riskus, pārliecināties par informācijas patiesumu un darījuma līgumu sastādīt atbilstoši savām vēlmēm. Tikmēr Latvijas iedzīvotāju vidū tik populārais privātais līgums, kam pievienots nostiprinājuma lūgums, sniedz vien šķietamu juridisko drošību un pakļauj darījuma puses krāpšanas riskam. "Noformējot darījumu privātā līguma formā un pievienojot tam nostiprinājuma lūgumu, oficiāli tiek apstiprināts vien tas, ka darījums ir noticis. Par darījuma līguma saturu un atbilstību pušu vēlmēm šādā gadījumā atbild darījumā iesaistītās personas. Tādēļ situācijas, kad pircējs tiek apkrāpts vai nav informēts par būtiskiem īpašuma apgrūtinājumiem, nav retums," skaidro LZNP priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

Skopais maksā divreiz

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone kā galveno iemeslu iedzīvotāju izvēlei par labu privātajam līgumam min juridisko zināšanu trūkumu, kā arī vēlmi ietaupīt vai apiet nodokļu sistēmu. "Tiesu praksē bieži saskaramies ar strīdiem, kas saistīti ar neatbilstošas formas izvēli darījumam. Piemēram, lai gan iesaistītās puses darījuma līgumu ir slēgušas rakstveidā, kā to nosaka likums, darījums nav noformēts notariālā akta formā, un strīdīgas situācijas bez tiesas palīdzības atrisināt nav iespējams. Lai gan, slēdzot privātos līgumus, iedzīvotāji cenšas ietaupīt laiku un naudu, ilgtermiņā šādu situāciju risināšana ar tiesas starpniecību var izmaksāt daudz vairāk."


 

Notāru dienu 2015  norise

Notāru dienu ietvaros 4. un 5.martā laikā no plkst. 10 līdz 16 pavisam 111 birojos Latvijā, kā arī īpaši izveidotā Notāru dienu birojā tirdzniecības parkā "Alfa", Rīgā, zvērināti notāri bez maksas konsultēs, kā parūpēties par savu tiesisko drošību, veicot darījumus ar nekustamo īpašumu. Tāpat tiks sniegtas konsultācijas par citiem iedzīvotājus interesējošiem juridiskiem jautājumiem.

Konsultāciju saņemšanas iespējas:

  • Notāru biroji visā Latvijā no plkst. 10.00 līdz 16.00 (adreses pieejamas ej.uz/notaruadreses)
  • Tirdzniecības parkā "Alfa" 1.stāvā (blakus Informācijas centram) no plkst. 12.00 līdz 20.00
  • Uzdodot jautājumus Skype (lietotājvārds: Notaru_dienas)
  • Sūtot jautājumus Twitter @NotaruDienas
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI