NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde

Papildināts: 12.Saeimas vēlēšanas. Norise un rezultāti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tiesiskais regulējums paredz, ka, neraugoties uz vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaitu, vēlēšanas būs notikušas. Ir svarīgi zināt pamatlietas, kāpēc doties balsot un kā to darīt, lai tava balss nenonāk miskastē!

FOTO: Ieva Lūka/ LETA

Saeimas vēlēšanas ir valsts politiskās pieredzes un pilsoniskās sabiedrības aktīvākais notikums, kas ierastā kārtībā saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu notiek vienu reizi četros gados. 2014.gada 4.oktobrī Latvijas Republikas pilsoņi ievēlēs 12.Saeimu.

Šodien Latvijā un 42 ārvalstīs ir atvērti un vēlētājus gaida 1052 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 953 vēlēšanu iecirkņi ir izveidoti Latvijā, bet 99 vēlēšanu iecirkņi atrodas ārvalstīs. Vēlēšanu iecirkņi ir atvērti no pulksten 7.00 līdz pulksten 20.00 pēc vietējā laika.

Vēsturiski vēlēšanas Latvijā norisinās piecos vēlēšanu apgabalos – Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē. Rīgas vēlēšanu apgabalam pieskaitāmas arī vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nodotās balsis. 12.Saeimas vēlēšanās balsošana tiek organizēta arī vēlētājiem ieslodzījuma vietās un karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus starptautiskajās misijās Afganistānā un Centrālāfrikas Republikā.

12.Saeimas vēlēšanām ir reģistrēti 13 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti, kuros kopā pieteikti 1156 deputātu kandidāti.

Saeimas vēlēšanās Latvijā ir ievēlami 100 Saeimas deputāti. Rīgas vēlēšanu apgabalā ir 32 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 26, Latgales vēlēšanu apgabalā – 15, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 14 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 13 deputātu vietas.

"Soli pa solim" sagatavotā infografika - Kas jāzina, lai balsotu, ja nav par ko balsot, un kā nenobalsot pretēji savām vēlmēm?

Tiesības piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās ir visiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā būs sasnieguši 18 gadu vecumu. Pēc Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra datiem, mēnesi pirms vēlēšanām, 2014.gada 4.septembrī, balsstiesības bija 1 548 538 pilsoņiem, no tiem 495 890 vēlētāju reģistrēti Rīgas vēlēšanu apgabalā, 401 941 – Vidzemes vēlēšanu apgabalā, 225 925 – Latgales vēlēšanu apgabalā, 225 841 – Zemgales vēlēšanu apgabalā, bet 198 941 – Kurzemes vēlēšanu apgabalā.

12.Saeimas vēlēšanu norise

Vēlētāju aktivitāte 12. Saeimas vēlēšanās bijusi samērā zema, kopumā  nobalsojuši  58, 8 % no visiem balstiesīgajiem. Visaktīvāk cilvēki balsojuši Rīgā un Vidzemē, vismazāk balsojušo - Latgalē.

12.Saeimas vēlēšanu rezultāti

CVK mājaslapā pieejamie rezultāti liecina, ka "Saskaņa" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 24 deputātu vietas, "Vienotība" - 23, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - 17, Latvijas Reģionu apvienību (LRA) Saeimā pārstāvēs 8 deputāti, bet "No sirds Latvijai" (NSL) - 7.

12.Saeimas vēlēšanu rezultāti vēlēšanu apgabalos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI