NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inta Šaboha
LV portāls
24. oktobrī, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde

Skolu programma „Iepazīsti Saeimu”

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dalību jaunajā skolu programmā „Iepazīsti Saeimu” jau ir pieteikusi 41 Latvijas skola.

FOTO: Saeimas kanceleja

Saeimā ir uzsākts jauns projekts - izglītojoša skolu programma „Iepazīsti Saeimu”. „Ideja par šādas programmas rašanos ir saistīta ar bieži dzirdēto jēdzienu atvērtais parlaments,” par projekta izcelsmi stāsta Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Programmas mērķis ir ne tikai interaktīvā veidā stāstīt jauniešiem par Saeimu un tās darbu, lai tā rosinātu jauniešus interesēties par politiskajiem procesiem Latvijā, bet arī papildināt mācību programmu piedāvātās zināšanas par parlamenta darbu.

Gandrīz pirms mēneša, 28.septembrī, daudzviet Latvijā valsts pārvaldes iestādes vēra savas durvis interesentiem, lai atraktīvā veidā iepazīstinātu ar savas iestādes darbu. Saeimā šogad Atvērto durvju diena notika jau piekto reizi, un apmeklētāji varēja iepazīties ar plānoto skolu programmu "Iepazīsti Saeimu".

"Atvērto durvju dienu laikā aptaujājām mūsu apmeklētājus, un rezultātu apkopojums liecina, ka skolēni labprāt savā skolā vēlētos uzņemt Saeimas pārstāvjus, lai uzklausītu savam vecumam saprotamu stāstījumu par to, kas ir parlaments un ar ko tas ikdienā nodarbojas, " norāda S.Āboltiņa.

Kā liecina Saeimas preses dienesta sniegtā informācija, programmā pieteikušās vairāk nekā 40 skolu, turklāt ne tikai no Rīgas, bet arī no Alojas, Silenes, Daugavpils, Rēzeknes, Balviem un Liepājas.

Lekcijas norise

Skolu programma "Iepazīsti Saeimu" tiks organizēta kā interaktīva lekcija, kas vecāko klašu skolēniem ļaus iepazīt likumdevēja darbu. Saeimas preses dienesta sniegtā informācija liecina, ka jaunā programma jauniešiem veidos izpratni par to, kā likumdošanas izmaiņas ietekmē viņu dzīvi un kā viņi paši var līdzdarboties un ietekmēt lēmumu pieņemšanu. "Programmas mērķis ir panākt, lai jauni cilvēki zinātu, kas ir likumdevējs, kādas ir tā pilnvaras un kompetence. Lai skolēniem būtu interese un sapratne par to, kā viņi paši var gan iesaistīties, gan ietekmēt politiskos procesus," skaidro Saeimas priekšsēdētāja.

Programma paredz, ka Saeimas deputāti un pārstāvji dosies uz tām skolām, kuras būs pieteikušās dalībai. Interaktīvā lekcija plānota aptuveni stundu gara; pēc tam skolēniem būs iespējams uzdot jautājumus tieši Saeimas pārstāvim, kā arī piedalīties improvizētā auditorijas balsojumā.

Pirmā lekcija Rīgas Angļu ģimnāzijā

Pirmā lekcija jau notikusi šā gada 19.oktobrī Rīgas Angļu ģimnāzijā. Skola tika izvēlēta izlozes kārtībā no tām mācību iestādēm, kuras savu dalību programmai pieteica Atvērto durvju dienā Saeimā.

Pirmo lekciju ģimnāzijas 12.klašu skolēniem vadīja Saeimas priekšsēdētāja. "Prezentējot skolu programmu pagājušajā nedēļā Rīgas Angļu ģimnāzijā, es sapratu, ka projekts ir tiešām veiksmīgs un uzrunā skolēnus. Klātesošie jaunieši tiešām klausījās ar interesi un pēc tam uzdeva ļoti daudz jautājumu ne tikai par Saeimu, bet arī par politiskajiem procesiem," stāsta S.Āboltiņa.

"Skolu programma „Iepazīsti Saeimu” ir interaktīva lekcija, kas vecāko klašu skolēniem ļauj iepazīt likumdevēja darbu."

Lekcijas laikā Saeimas priekšsēdētāja skolēniem stāstīja ne tikai par konkrētajos slaidos redzamo, bet arī par Saeimas ikdienas dzīvi. Pēc prezentācijas jaunieši interesējās gan par politiskajiem procesiem valstī un budžeta prioritātēm, gan uzdeva jautājumus saistītus ar skolu. Skolēniem bija iespējams piedalīties interaktīvā balsošanā, kur ar krāsu kartītes palīdzību varēja paust savas domas gan par prezidenta vēlēšanām (vai viņš jāievēlē atklāti), gan par to, vai deputātiem pienākas imunitāte. Noslēgumā katra klase saņēma Saeimas priekšsēdētajas parakstītu apliecinājumu par dalību skolu programmas lekcijā.

Ne tikai skolā, bet arī Saeimā

Nesen aizsāktā skolu programma "Iepazīsti Saeimu" norisinās ne tikai skolu telpās, bet arī Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrā. Tie skolēni, kuri Saeimu apmeklēs ekskursijā, šajā centrā varēs noklausīties arī aptuveni stundu garo lekciju.

Uzziņai

Ikviena skola programmai "Iepazīsti Saeimu" var pieteikties, zvanot pa tālruni 67087321 vai sūtot e-pastu uz info@saeima.lv. Lai ikviens varētu sekot līdzi tam, kurās skolās jau ciemojušies Saeimas pārstāvji, Saeimas mājaslapas sadaļā "Skolu programma "Iepazīsti Saeimu"" izveidota interaktīvā karte.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI