NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. oktobrī, 2009
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Ekonomika
1
4
1
4

Ar likumdošanu pret tūristu krāpniekiem

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Krogu ēdienu un dzērienu kartēs ir skaidri norādīts, ka, piemēram, „Rīgas šampanieša” vai „Martini Asti” šampanieša pudele maksā simts un vairāk latu.

Vecrīgas bāri, kas bēdīgi slaveni ar ārzemju tūristu apkrāpšanām, vairs tik mierīgi nevarēs uztvert licences zaudēšanu akcīzes preču tirdzniecībai. Oktobrī stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 30. augusta noteikumos Nr. 662 "Akcīzes preču aprites kārtība".

Nevarēs mainīt izkārtnes

Ekonomikas ministrija, komentējot jaunos grozījumus, norāda, ka tā ir sankciju pastiprināšana pret negodīgajiem šo izklaides vietu īpašniekiem.

Svarīgākais jaunums MK noteikumu grozījumos - pēc pārkāpumiem, kurus fiksējusi policija, nevarēs likvidēt vienu firmu un atvērt otru, turpinot negodīgās darbības. Līdz šim tā persona, kurai piederēja komercsabiedrība ar licenci akcīzes preču tirdzniecībai, pēc sabiedrības likvidēšanas varēja izveidot jaunu firmu, atkal iegūt licenci un turpināt iesākto.

Kā zināms, ja komersants vēlas sākt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību bāru, izklaides un atpūtas iestādēs, ir nepieciešams saņemt alkoholisko dzērienu tirdzniecības licenci. Valdības pieņemtie grozījumi precizē gadījumus, kad Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Licencēšanas komisijai ir tiesības neizsniegt vai nepārreģistrēt un anulēt alkoholisko dzērienu tirdzniecības speciālo atļauju (licenci) vai tajā norādīto darbības vietas ierakstu. Piemēram, ja gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas licencēšanas komisija ir anulējusi speciālo atļauju vai tajā norādīto darbības vietas ierakstu; ja komersanta izpildinstitūcijā ir personas, kuras iesnieguma iesniegšanas dienā vai gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas ir bijušas tā komersanta izpildinstitūcijā, kuram speciālā atļauja ir anulēta.

Upuri gan klienti, gan apsargi

 Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas restorānu nodaļas vadītāja Dace Dēnava pauž šādu viedokli: „Ļoti pozitīvi vērtējam šīs izmaiņas MK noteikumos, jo dažu klubu vēsture liecina, ka pēc katra publiskāka skandāla tiek mainīta izkārtne un tai pašā vietā saimnieko cits SIA un strādā klubs ar citu nosaukumu – līdz šim šo krogu īpašniekiem tā bija jau atstrādāta shēma. Piemēram, šovasar pēc pārkāpumiem bārs „Lord Pub” zaudēja alkohola tirdzniecības licenci, bet pavisam drīz šajā vietā tika atvērts bārs „Royal”. Viņi gan nav mūsu asociācijas biedri, bet gan ekonomiskā krīze, gan vajadzība pēc tiesību aizstāvības mudina arvien jaunus restorānus iesaistīties mūsu asociācijā.”

"Svarīgākais jaunums MK noteikumu grozījumos - pēc pārkāpumiem, kurus fiksējusi policija, nevarēs likvidēt vienu firmu un atvērt otru, turpinot negodīgās darbības."

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sandra Gertmane par jaunajiem grozījumiem MK noteikumos saka: „Tas varētu būt viens no negodīgu uzņēmējdarbību ierobežojošiem pasākumiem, ja tam tiks nodrošināta arī attiecīga kontrole.”  

Pavasarī pirms pašvaldību vēlēšanām topošie politiķi viens otru centās pārspēt, solot ārzemju tūristiem drošību Vecrīgas krogos. Vieni teica, ka šādi klubi, tiklīdz konstatēta krāpšana, jāslēdz, citi – ka jāveido tūrisma policija, vēl citi – ka jābūt patruļām uz ielām. Bijusī Rīgas domes vadība vēlējās saņemt tiesības slēgt iestādi, ja par to vairākkārt saņemtas ārvalstnieku sūdzības. Kamēr politiķi strīdējās, tikmēr kārtējais apkrāptais brits par 1000 latu rēķinu atriebās, kluba apsargam nokožot ausi... Tātad par šo krāpšanu upuriem netieši kļūst arī skandālos klātesošie apsargi.

Visi zina, bet neko nevar izdarīt...

 Cīņā pret tūristu krāpšanu Vecrīgas krogos šogad iesaistījās arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, izteikdams izbrīnu, ka valsts un pašvaldības policija šo problēmu ilgstoši nevar atrisināt. Turklāt visas ar tūrismu saistītās iestādes valstī bez lielas domāšanās var nosaukt „melnos” krogus. Latvijai godu nedara ārvalstu vēstniecību mājaslapās lasāmie brīdinājumi tiem, kuri vēlas doties uz Latviju.

14. septembrī atjaunotajā informācijā Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība brīdina par krāpnieciskām darbībām vienpadsmit Rīgas bāros. Tie ir „Babylon” (bijušais „Roxy Klub”) – Kaļķu iela 24; „Royal” (bijušais „Lord’s Pub” un „Groks Pub”) – Kaļķu iela 22; „Saxon” – Laipu iela 7; „Foxy Lounge” – Tērbatas iela 2; „Infinity Bars” (bijušais „Bar Fly”) – Vāgnera iela 8; „Mary” – Audēju iela 13; „Enigma” (bijušais „Puzzle” un „Pink Panther”) – Kaļķu iela 22; „Roxbury” (bijušais „Mademoiselle Cigar Club”) – Vaļņu iela; „Versace” – Mazā Jaunavu iela; „Zephyr Bar” – Audēju iela; „RCognac Bar” – Baznīcas iela1/3. Vārds „bijušais” nepārprotami apliecina to tendenci, pret kuru tagad cīņu uzsākuši jaunie MK grozījumi.

"Pavasarī pirms pašvaldību vēlēšanām topošie politiķi viens otru centās pārspēt, solot ārzemju tūristiem drošību Vecrīgas krogos."

Interneta mājaslapā www.club.lv, uzklikšķinot uz „sliktajiem” klubiem, parādās brīdinājums – sarkanais luksofors, ka šī nav droša vieta. Tomēr klubi dzīvo un acīmredzot labi pelna par spīti tam, ka gandrīz neviens no krāpnieku bāriem internetā nereklamējas un savus kontaktus nenorāda. Zvanot uz izziņu dienestu 1188, var konstatēt, ka lielākajai daļai šo iestāžu nav norādīti tālruņa numuri, tātad svešiniekiem tās nav sazvanāmas. Protams, apkārt klīst arī baumas un minējumi par ļoti ietekmīgu personu ieinteresētību šo bāru pastāvēšanā, ko gan grūti pierādīt.

Likumdošana – pret viltībām ar kredītkartēm

 MK grozījumos noteikts, ka licenci varēs anulēt, ja komersanta darbībā ar akcīzes precēm ir izdarīti patērētāju tiesību pārkāpumi. Piemēram, licences vai tajā norādīto darbības vietas ierakstu varēs anulēt arī tad, ja tiks konstatēti pārkāpumi kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču vai iekārtu lietošanā, kas varētu būt arī krāpšanās ar norēķinu kartēm.

Par krāpšanos ar norēķinu kartēm saņemts visvairāk sūdzību. Viens no trikiem - kluba darbinieks brīdī, kad klients norēķinās ar kredītkarti, saka: transakcija nav notikusi, un lūdz vēlreiz ievadīt PIN kodu. Patiesībā viņš šo „kļūdu” izmanto, lai vairākas reizes noņemtu naudu no konta. Savukārt apkrāpšanas gadījumi, kad klientiem tiek izrakstīti rēķini par nepamatoti lielām summām alkoholiskajiem dzērieniem, būtu klasificējami kā patērētāju tiesību pārkāpumi un negodīga komercprakse.

Ko par to saka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs? „PTAC kontrolē, vai cenas ir attiecīgi norādītas, bet krogi un bāri ir iemanījušies visu sakārtot, lai nepārkāptu likumu normas - diemžēl tas neglābj klientus,” skaidro PTAC pārstāve S. Gertmane. „Krogu ēdienu un dzērienu kartēs tagad ir skaidri norādīts, ka, piemēram, „Rīgas šampanieša” vai „Martini Asti” šampanieša pudele maksā simts un vairāk latu, kā arī ir dažādi kokteiļi, kas nopērkami par ļoti augstu cenu. Diemžēl tas neko nedod, jo reti kurš tūrists šajās kartēs ieskatās.

Saskaņā ar Eiropas Savienības normām un arī ar vietējiem normatīviem aktiem Latvijā pastāv brīvā ekonomika, kas nozīmē – uzņēmēji var noteikt jebkādas cenas, izņemot nedaudzās regulējamās jomās. Tādēļ, ja ir pieprasījums, arī „Rafaello” konfekšu kastīte var maksāt 40 latus.

Mūsu pieredze rāda, ka negodīgus uzņēmējus var ietekmēt tikai koordinēta un atbilstoša dažādu iestāžu sadarbība, ko arī īstenojam. PTAC inspektori dodas pārbaudēs kopā ar Kriminālpolicijas un Ekonomikas policijas, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvjiem un citu kontrolējošu iestāžu darbiniekiem.”  

Lielākas iespējas ietekmēt ar licenci

 Grozījumi akcīzes preču licencēšanas kārtībā paredz papildināt jau noteiktās licencēšanas komisijas tiesības, precizējot gadījumus, kad tai ir tiesības neizsniegt vai nepārreģistrēt un anulēt speciālo atļauju vai speciālajā atļaujā norādīto darbības vietu. Turpmāk licencēšanas komisijai būs tiesības anulēt licencē norādīto darbības vietu. Tādējādi netiks ierobežotas ēkas īpašnieka tiesības nodot, izīrēt vai izmantot telpas komercdarbības veikšanai, bet tiks ierobežota iespēja negodīgajam komersantam veikt komercdarbību konkrētajā adresē.

"Latvijai godu nedara ārvalstu vēstniecību mājaslapās lasāmie brīdinājumi tiem, kuri vēlas doties uz Latviju."

Citas nianses tagadējos MK noteikumos, kas sarežģīs negodīgo uzņēmēju dzīvi, paredz, ka licencēšanas komisija varēs komersantam neizsniegt vai nepārreģistrēt licenci vai tajā norādīto darbības vietas ierakstu, ja komersantam vai konkrētajai personai, kas darbojas komersanta izpildinstitūcijā, saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu vai Krimināllikumu ir atņemtas vai ierobežotas tiesības ieņemt noteiktus amatus vai atņemtas vai ierobežotas tiesības uz viena veida vai visu veidu komercdarbību. Tāpat licenci vai tajā norādīto darbības vietu varēs anulēt, ja gada laikā atkārtoti tiks konstatēti pārkāpumi, kas apdraud sabiedrisko kārtību, vai noziedzīgi nodarījumi. Licencēšanas komisijai turpmāk būs jāvērtē pārkāpumu būtiskumus un sistemātiskums.

Lai sodītu – jāpieķer

Ar licenču izsniegšanu tirdzniecībai ar akcīzes precēm mūsu valstī nodarbojas Valsts ieņēmumu dienests, bet negodīgas komercprakses uzraudzīšana ir PTAC pārziņā. „PTAC  prakse pierāda, ka, cīnoties ar negodīgiem šīs jomas uzņēmējiem, negodīgas komercprakses traktēšana nav efektīva, jo praktiski nav nekādu pierādījumu, ar ko lēmumus varētu pamatot,” norāda S. Gertmane. „Daudzi pārkāpumi nekad netiek konstatēti, jo pieķert negodīgos komersantus tieši pārkāpuma brīdī ir ļoti grūti. Jāatzīst, ka esam pārbaudījuši  arī, piemēram, mērtraukus, vai tie ir normatīvajiem aktiem atbilstoši, un lielākā daļa atbilst visām prasībām.

PTAC uzskata, ka ir nepieciešami radikālāki paņēmieni, par tiem pašlaik tiek spriests ministriju līmenī, lai veiktu normatīvo aktu izmaiņas. Tiek diskutēts par tā dēvētās luksoforu metodes ieviešanu. Ja tas notiktu pārdomāti, metode, iespējams, būtu efektīva. Ir skaidrs, ka PTAC ar savām metodēm un kapacitāti noteikti nav galvenā institūcija, kas spēs cīnīties ar šo negodīgo uzņēmējdarbību. Tam ir jābūt kompleksam, stratēģiski īstenotam pasākumu kopumam, kur iesaistītas visas atbildīgās iestādes. Bet sākotnēji ir jābūt izstrādātai noteiktai sistēmai un attiecīgajiem normatīvajiem aktiem.”

Savukārt Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija Rīgas domes aktīvo rīcību novērtē un sola pavērot, kā tuvākos mēnešos attīstīsies notikumi sliktu slavu ieguvušajos bāros un kā tos ietekmēs grozījumi MK noteikumos.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI