E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9927
Lasīšanai: 4 minūtes

Kas regulē bezpilota gaisa kuģu darbību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2016
Artis

Labdien! Man ir jautājums par droniem un bezpilota lidaparātiem, kas aprīkoti ar kameru. Kurās vietās nedrīkstu lidot (lidostas teritorija, militārie kompleksi un valsts robežas tuvumā noteikti nevajadzētu lidināties)? Vai drīkst šķērsot pa gaisu privātīpašumus? Vai drīkst filmēt privātīpašumus un valsts īpašumus? Vai drīkst notriekt lidaparātu, kas to drīkst darīt un kādos gadījumos?

A
atbild:
20. jūlijā, 2016
Civilās aviācijas aģentūra
Elīna Millere, ES lietu un starptautisko attiecību daļa

Valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" informē, ka bezpilota gaisa kuģu darbību Latvijā patlaban regulē likuma "Par aviāciju" 47. pants un uz tā pamata izdotie 2006. gada 15. augusta Ministru kabineta noteikumi Nr. 656 "Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi".

Papildus skaidrojam, ka ir izstrādāts jauns Ministru kabineta noteikumu projekts "Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi" nolūkā paplašināt regulējuma tvērumu un mazināt interpretācijas iespējas. Projekts ir izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē 2016. gada 10. martā un patlaban, saskaņā ar noteikto procedūru, tiek gatavots iesniegšanai Valsts kancelejā izskatīšanai Ministru kabineta sēdē. Ar tā izsludināto redakciju Jūs varat iepazīties Valsts kancelejas mājaslapā, http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40384204, kurā arī ir atrodams pielikums, kas nosaka militārās infrastruktūras objektus, virs kuriem un kuru tuvumā ir aizliegts veikt lidojumus.

Pirms veikt lidojumus ar bezpilota gaisa kuģiem, ir ieteicams iepazīties ar gaisa telpas ierobežojumiem, kuri atrodami Latvijas aeronavigācijas informācijas publikācijā (AIP) valsts akciju sabiedrības "Latvijas gaisa satiksme" mājaslapā http://ais.lgs.lv.

Attiecīgi par bezpilota gaisa kuģa notriekšanu ir izdarīti grozījumi likumā "Par aviāciju" – 47.1 pants, bezpilota gaisa kuģu un cita veida lidaparātu lidojumu vai pārvietošanās piespiedu pārtraukšana. Ja lidojums tiek veikts, pārkāpjot normatīvajos aktos noteikto lidojumu aizliegumu virs militārajiem objektiem vai to tuvumā, virs karakuģiem, kā arī gaisa telpas aizliegtajās zonās, īslaicīgi rezervētajās zonās un īslaicīgi norobežotajās zonās, kas izveidotas Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām, vai radot pamatotus draudus personām bezpilota gaisa kuģu piespiedu nosēdināšanu vai iznīcināšanu vai tādu cita veida lidaparātu piespiedu nosēdināšanu vai iznīcināšanu, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi, kā arī incidenta apstākļu noskaidrošanu veic Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar kompetentajām valsts institūcijām atbilstoši kārtībai, kuru nosaka Ministru kabinets. Šie grozījumi attiecas tikai uz valsts aizsardzības interesēm. Pārskatāmā nākotnē ir paredzēts rast risinājumu attiecībā uz pārējiem gadījumiem, kad nepieciešams ierobežot bezpilota gaisa kuģa lidojumus, tajā skaitā tos notriekt. Saskaņā ar Civilās aviācijas aģentūras rīcībā esošo informāciju, Saeima ir uzdevusi Iekšlietu ministrijai un Tieslietu ministrijai rast un piedāvāt risinājumus šajā jautājumā.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka jautājums par iespējamu prettiesisku iekļūšanu citas personas privātīpašumā, kā arī privātuma noteikumu pārkāpumu nav Civilās aviācijas aģentūras kompetencē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas