E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5749
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Par saistību dzēšanas plāna termiņa pārskatīšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. novembrī, 2014
Jūlija Antoščenko

Labdien. Ir šāds jautājums. Maksātnespējas procesa ietvaros fiziskai personai tika pasludināts saistību dzēšanas process 2014.gadā (t.i., līdz 01.01.2015.) un uz saistības dzēšanas procesa pasludināšanas dienu personas kopējās saistības pēc bankrota procedūras pabeigšanas nepārsniedza 100 000 eiro. Ņemot vērā uz saistības dzēšanas procesa pasludināšanas dienu spēkā esošo likumu, parādniekam tika noteikts saistību dzēšanas plāna termiņš 2 gadi. Jautājums ir, vai saskaņā ar grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī, parādnieks ir tiesīgs lūgt tiesu samazināt saistību dzēšanas plāna termiņu līdz vienam gadam, skaitot no saistību dzēšanas plāna pasludināšanas dienas, vai līdz vienam gadam, skaitot no 01.01.2015 (grozījumu spēkā stāšanās dienas)? Iepriekš pateicos.

A
atbild:
04. martā, 2015
Žurnāls "Jurista Vārds"
Sannija Matule, galvenās redaktores vietniece

Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijā, pirmkārt, precizēja, ka grozījumi Maksātnespējas likumā, kas paredz īsāku fiziskās personas saistību dzēšanas termiņu, stājas spēkā 2015.gada 1.martā, nevis 1.janvārī, kā tas sākotnēji bija plānots.

Otrkārt, asociācijas speciālisti paskaidroja: lai attiecinātu privātpersonai labvēlīgāku tiesisko regulējumu arī uz tām fiziskajām personām, kuru saistību dzēšanas procedūra sākta pirms 2015.gada 1.marta, likumdevējs ir paredzējis tiesības šīm personām iesniegt tiesā attiecīgus grozījumus saistību dzēšanas plānā.

Proti, Maksātnespējas likuma Pārejas noteikumi pēc būtības paredz: ja fiziskās personas maksātnespējas procesa saistību dzēšanas process ir pasludināts un nav izbeigts līdz 2015.gada 1.martam, fiziskajai personai ir tiesības 90 dienu laikā no attiecīgo grozījumu spēkā stāšanās dienas iesniegt sava saistību dzēšanas plāna grozījumus apstiprināšanai tiesā, vienlaikus iesniedzot pierādījumus tam, ka saistību dzēšanas plāna grozījumi ir nodoti visiem kreditoriem. Tātad šim nolūkam ir 90 dienas, skaitot no šā gada 1.marta.

Administratoru asociācija uzskata, ka, samazinot saistību dzēšanas procedūras termiņu atbilstoši regulējumam, kas stājas spēkā 2015.gada 1.martā, Maksātnespējas likuma 155.pantā noteiktie saistību dzēšanas procedūras termiņi ir skaitāmi no saistību dzēšanas procedūras uzsākšanas dienas, nevis no dienas, kad stājušies spēkā attiecīgie grozījumi. Administratoru asociācijas ieskatā, tikai tā ir iespējams sasniegt šo tiesību normu mērķi – atvieglot fizisko personu atbrīvošanu no saistībām un atjaunot viņu maksātspēju. Tāpēc, kā norādīja Administratoru asociācijā, var veidoties situācija, ka pēc grozījumu Maksātnespējas likuma 155.pantā spēkā stāšanās fiziskajām personām pēc saistību dzēšanas plāna grozījumu apstiprināšanas tiesā ir tiesības lūgt tiesu arī saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu, jo likumā noteiktais saistību dzēšanas plāna īstenošanas termiņš ir beidzies.

Vienlaikus ir svarīgi piebilst, ka Maksātnespējas likuma 155.pants 1.martā nestājās spēkā tādā redakcijā, kā tas ar grozījumiem iepriekš tika pieņemts. Proti, šā gada 19.februārī Saeima galīgajā lasījumā vēlreiz grozīja šo pantu, un tagad 155.panta ceturtā daļa, kas ir spēkā kopš 1.marta, noteic:

„(4) Ja parādnieks saistību dzēšanas procedūras laikā no savas gribas neatkarīgu apstākļu dēļ nav spējīgs segt šā panta otrajā un trešajā daļā noteikto saistību apmēru, fiziskās personas saistību dzēšanas plānā paredz, ka kreditoru prasījumu segšanai tiks novirzīti līdzekļi vienas trešdaļas apmērā no parādnieka ienākumiem, bet ne mazāk kā vienas trešdaļas apmērā no vienas minimālās mēnešalgas mēnesī. Saistību dzēšanas plāna termiņš nosakāms šādi:

1) viens gads no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, ja parādnieka kopējās saistības pēc bankrota procedūras pabeigšanas nepārsniedz 30 000 euro;

2) divi gadi no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, ja parādnieka kopējās saistības pēc bankrota procedūras pabeigšanas ir no 30 001 euro līdz 150 000 euro;

3) trīs gadi no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, ja parādnieka kopējās saistības pēc bankrota procedūras pabeigšanas pārsniedz 150 000 euro.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas