E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4658
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Par MUN apgrozījumu un valūtas kursa svārstībām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2014
Nauris Brūveris

Sveiki! Interesē,kas ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja apgrozījums - vai tajā, piemēram, ietilpst arī ieguvumi no valūtas svārstībām? Ja jā,tad vai tās (SEK bankas konts,debitori) jāaprēķina reizi ceturksnī,nevis kā parastā gadījumā gada pēdējā dienā? Paldies!

A
atbild:
16. jūlijā, 2014

Likuma "Par grāmatvedību" 5.panta trešajā daļā ir noteikts, ja attaisnojuma dokumentā vērtības mērs ir ārvalstu valūta, tajā norādītās summas naudas izteiksmē ierakstiem grāmatvedības reģistros pārrēķina eiro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā saimnieciskā darījuma dienas sākumā.

Atbilstoši likuma "Par grāmatvedību" 5.panta ceturtajai daļai par saimnieciskā darījuma dienu uzskata attiecīgi naudas saņemšanas vai maksāšanas dienu, preču vai pakalpojumu pirkšanas vai pārdošanas dienu, kā arī jebkuru citu dienu, kurā faktiski notikušas pārmaiņas uzņēmuma mantas stāvoklī.

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa 1.panta 5.punktu mikrouzņēmuma apgrozījums ir mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumi.

Tādējādi, ja mikrouzņēmuma saimnieciskie darījumi (preču pārdošana, pakalpojumu sniegšana u. tml. saimnieciskie darījumi) notiek ārvalstu valsts valūtā, tad attaisnojumu dokumentā norādītās preču vai pakalpojumu vērtības ierakstiem grāmatvedībā saimnieciskā darījuma dienā pārrēķināmas eiro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā saimnieciskā darījuma dienas sākumā.

Ja ārvalstu valūtā veikto saimniecisko darījumu vērtības pārrēķinu rezultātā mikrouzņēmums gūst ieņēmumus no ārvalstu valūtas kursa svārstībām, tad tie ir iekļaujami attiecīgā ceturkšņa mikrouzņēmuma apgrozījumā.

Attiecībā uz ārvalstu valūtas atlikumu kredītiestādēs un debitoru atlikumu pārrēķināšanu paskaidrojam.

Atbilstoši Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumu Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" (turpmāk – Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.585) 9.2punktam katra pārskata gada beigās ārvalstu valūtas naudas atlikumus un ārvalstu valūtās izteikto avansu, aizdevumu vai aizņēmumu atlikumus, kā arī citus ārvalstu valūtās maksājamos debitoru vai kreditoru parādu atlikumus pārrēķina no attiecīgās ārvalsts valūtas uz eiro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā pārskata gada pēdējās dienas beigās (kredītiestādē un krājaizdevu sabiedrībā, ja tam ir pietiekams pamats, saskaņā ar tās grāmatvedības politikā noteikto valūtas tirgus kursu avotu) un iegūto novērtējuma palielinājumu vai samazinājumu (pozitīvo vai negatīvo starpību) ieraksta grāmatvedības reģistros.

Tādējādi saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.585 9.2punktu jautājumā norādītais SEK bankas konta atlikums un ārvalstu valūtās maksājamie debitoru atlikumi jāpārrēķina uz eiro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā pārskata gada pēdējās dienas beigās, un iegūtais novērtējuma palielinājums iegrāmatojams grāmatvedības reģistros un iekļaujams attiecīgā taksācijas perioda mikrouzņēmuma apgrozījumā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 243 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas