E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4530
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Grūtniecei atgriežoties Latvijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2014
Monta

Labdien. Esmu grūtniece un vēlētos, lai Jūs man palīdzat atrast atbildi uz šādu jautājumu : esmu Latvijā strādājusi tikai 3 mēnešus, bet Īrijā vairākus gadus, maija sākumā atgriezos Latvijā,jo gaidu bērniņu. Šobrīd nekur nestrādāju un draugs arī ne. Varbūt varat, lūdzu, pateikt, kur man griezties, vai pienākas man zilā lapa vai darba nespējas lapa? Par šīm lietām maz zinu, tāpēc, lūdzu jūsu palīdzību. Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
12. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Kā jebkurai topošajai māmiņai Jums ir jāstājas grūtniecības uzskaitē un Jums ir tiesības saņemt valsts apmaksātu ar grūtniecību saistīto veselības aprūpi. Grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām ir atbrīvotas no pacientu iemaksas, ja tiek saņemti veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar grūtniecības un pēcdzemdību novērošanu un grūtniecības norisi

Precīzāk uzskaitīts, kādi tieši veselības aprūpes pakalpojumi grūtniecēm tiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem, Ministru kabineta noteikumos Nr.611 "Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība".

Svarīgi atcerēties, lai nebūtu jāmaksā, Jums ir jādodas pie ārsta, kuram ir līgumsaistības ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). Sīkāks izklāsts par valsts apmaksātu grūtnieču aprūpi atrodams NVD mājaslapas sadaļā "Veselības aprūpes pakalpojumi" > "Grūtniecības novērošana un dzemdības".

Tā kā nestrādājat un neesat pašnodarbināta, esat sociāli neapdrošināta persona. Pieņemot, ka neesat arī pieprasījusi pabalstus Īrijā, kurā esat bijusi ilgstoši nodarbināta, bērniņam piedzimstot, Jūs saņemsiet vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu 421,17 eiro apmērā. No bērna piedzimšanas dienas līdz pusotra gada vecumam saņemsiet bērna kopšanas pabalstu 171 eiro mēnesī, savukārt no pusotra gada līdz divu gadu vecumam bērna kopšanas pabalsta apmērs būs 42,69 eiro mēnesī. Kad bērniņam apritēs gadiņš, saņemsiet arī ģimenes valsts pabalstu – 11,38 eiro mēnesī.

Pabalsti ir jāpieprasa, iesniedzot iesniegumu jebkurā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centriem.

Iespējams, noderīgu informāciju varat meklēt VSAA mājas lapas sadaļā "Kas jāzina par pabalstiem, pēc darba Eiropas Savienības valstī atgriežoties Latvijā". Ja rodas kādi jautājumi, iesakām vērsties VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas