E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4181
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
2
1
2

Tiesā drīkst sniegt prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2014
Liene Kalniņa

Labdien. Laulība tika šķirta 2011.gadā pie notāra, vienošanās bija noteikts, ka bērna tēvs maksās bērniem uzturlīdzekļus LVL 60.00 apmērā, tā bija minimālā summa noteikta valstī, bet uz doto brīdi valstī ir paaugstinājusies minimālā alga, līdz ar to palielinās uzturlīdzekļi. Vai es caur tiesu varu prasīt no bērna tēva minimālos uzturlīdzekļus bērniem?

A
atbild:
06. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Protams, ja neizdodas ar bērna tēvu savstarpēji vienoties par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēra nodrošinājumu, Jūs varat sniegt tiesā prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Pie tam, ja tiesas ceļā prasīsiet minimālo uzturlīdzekļu apmēru, Jums faktiski nav jāpierāda ne maksātāja finansiālās iespējas, ne bērna vajadzības, jo zemākus uzturlīdzekļus par Ministra kabineta noteiktajiem noteikt nevar. 

Par dokumentu iesniegšanu tiesā nav jāmaksā. Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punkts noteic, ka prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam no tiesas izdevumu samaksas ir atbrīvoti. 

Atbilstoši Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumu Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2.punkta 2.1. un 2.2.apakšpunktam, valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecumam ir 25% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd atbilst 80 eiro, savukārt bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30 % apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd atbilst 96 eiro

Sīkāks izklāsts par nepieciešamajiem dokumentiem uzturlīdzekļu piedziņai atrodams zemāk norādītājos LV portāla skaidrojumos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas