E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3800
Lasīšanai: 3 minūtes
2
1
2
1

Par tiesu izpildītāja rīcībām iespējams ziņot LZTI padomei, vērsties tiesā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2014
Zeltīte Pitura

Labdien. Vēlētos noskaidrot par tiesu izpildītājiem - kā var kontrolēt viņu darbu? Tiesu izpildītāja atdeva man tiesas izpildrakstu, pēc kā var redzēt, ka 10 gadus viņa nav varējusi piedzīt no bijušā vīra uzturlīdzekļus bērniem! Tagad man pa jaunam jāraksta iesniegums par uzturlīdzekļu piedziņu, jāiet uz Imigrācijas dienestu un jākārto izziņa, lai noskaidrotu bij. vīra deklarēto adresi. Un tiesu izpildītāja neziņo Uzturlīdzekļu garantijas fondam par uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamību. Kā šādā situācijā man rīkoties?

A
atbild:
25. februārī, 2014

Lai konstruktīvi spriestu par konkrētām rīcībām, būtu jāiepazīstas ar konkrēto lietu. To nezinot, ir iespējams Jums paskaidrot dažus vispārējus piedzinēja un parādnieka tiesību un interešu aizsardzības līdzekļus.

Pirmkārt, Jums kā piedzinējai ir tiesības iepazīties ar izpildu lietas materiāliem, kā arī pārrunāt tos ar zvērinātu tiesu izpildītāju vai viņa palīgu. Bieži vien jau šajā posmā dzīvā sarunā, uzdodot jautājumus, ir iespējams atrisināt dažādas neskaidrības un pārpratumus. 

Otrkārt, piedzinējs saskaņā ar Civilprocesa likuma 632.pantu var pārsūdzēt zvērināta tiesu izpildītāja darbības vai atteikumu veikt kādas darbības rajona (pilsētas) tiesā pēc zvērināta tiesu izpildītāja amata vietas. Jāņem gan vērā, ka sūdzība iesniedzama 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms. Tiesa, izskatījusi sūdzību, var nolemt atcelt kādu zvērināta tiesu izpildītāja darbību vai tieši pretēji – uzlikt zvērinātam tiesu izpildītājam pienākumu kādu darbību veikt. 

Treškārt, ja zvērināts tiesu izpildītājs, iespējams, pieļāvis kādu disciplinārā kārtībā sodāmu pārkāpumu, piemēram, pieļāvis profesionāli neētisku rīcību, persona var rakstveidā iesniegt sūdzību attiecīgi Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (Tiesu izpildītāju likuma 54.pantā noteiktajos gadījumos) vai Tieslietu ministrijā (Tiesu izpildītāju likuma 53.pantā noteiktajos gadījumos).

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes adrese: Brīvības iela 82-3, Rīga, LV-1001.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas