E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3408
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Zvērināta tiesu izpildītāja tiesības, pienākumi un amata atlīdzība

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2013
Evija Kreica

Man bija parāds bankā, banka to nodeva piedziņas firmai. Katru mēnesi maksāju LVL 20. Nebija nekādu pretenziju. Tad vienā dienā man tiek nobloķēts konts ar tiesas izpildītāja rīkojumu (to uzzināju tikai tad, kad tika kavēts maksājums tajā bankā). Vai drīkst bloķēt kontu nebrīdinot? Jo nebija brīdinājuma no piedziņas firmas, ka par maz maksāju un nebija brīdinājuma no TI par konta bloķēšanu. Tagad mans konts ir bloķēts, parāda summa palielinājusies, jo jāmaksā TI. Tiesas izpildītājs pieprasa 100 latus mēnesī un tad tikai pēc 2 mēnešiem atbloķēt kontu. Tiesu izpildītāja par savu darbu pieprasa LVL 500 (ne pieprasa, bet uzlika tādu summu) un vēl bez brīdinājuma no bloķēta konta paņem LVL15. Vai tiesu izpildītājs drīkst tā rīkoties un saņemt tik daudz naudas par pakalpojumu? Mans parāds bija palicis LVL 2000, bet tagad summa uzaugusi līdz 2500 plus tie 15 lati.

A
atbild:
09. janvārī, 2014
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 555.pantu zvērinātam tiesu izpildītājam, stājoties pie nolēmuma izpildes, ir pienākums nosūtīt vai izsniegt parādniekam paziņojumu par pienākumu izpildīt nolēmumu. Minētais dokuments tiek izsniegts parādniekam personiski pret parakstu vai nosūtīts ierakstītā pasta sūtījumā uz parādnieka pēdējo zināmo dzīvesvietas adresi. Zvērināts tiesu izpildītājs ir tiesīgs apķīlāt parādnieka naudas līdzekļus un noguldījumus kredītiestādē jebkurā izpildes procesa stadijā.

Zvērinātam tiesu izpildītājam nav iepriekš jābrīdina parādnieks par plānotajām darbībām izpildu lietā, tajā skaitā par to, ka zvērināts tiesu izpildītājs plāno sagatavot rīkojumu kredītiestādei par parādnieka naudas līdzekļu apķīlāšanu.

Zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzības takses nosaka Ministru kabineta 2012.gada 26.jūnija noteikumi „Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm”. Saskaņā ar šiem noteikumiem zvērināts tiesu izpildītājs aprēķina fiksēto amata atlīdzību un amata atlīdzību procentos no atgūtās summas. Tāpat zvērināts tiesu izpildītājs aprēķina izpildu darbībai nepieciešamos izdevumus. Ja zvērināts tiesu izpildītājs ir reģistrējies kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājs, tad aprēķinātajām summām pieskaitāms pievienotās vērtības nodoklis. 

Ja parādniekam ir iebildumi par zvērināta tiesu izpildītāja aprēķinātajiem sprieduma izpildes izdevumiem, tad parādniekam ir tiesības iesniegt sūdzību tiesā saskaņā ar Civilprocesa likuma 632.panta pirmo daļu. Proti, zvērināta tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības parādniekam ir tiesības pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc zvērināta tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas