E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30212
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Laulības šķiršana pie notāra

J
jautā:
15. augustā, 2023
Eva

Labdien! Cik ilgi jāgaida līdz attālinātai laulības šķiršanai pie notāra? Vai, šķirot laulību pie notāra, vīram ir tiesības liegt man turpināt lietot viņa uzvārdu? Vai tam, kas pieteicis laulības šķiršanu, arī šķiršanās jāapmaksā, vai to var darīt otrs?

A
atbild:
15. septembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Linda Eglīte, zvērināta notāre

Saskaņā ar Notariāta likuma 327. pantu zvērināts notārs uzsāk laulības šķiršanas lietu tad, kad saņemts abu laulāto kopīgs iesniegums par laulības šķiršanu, pirms tam pārliecinoties, vai šo laulības šķiršanas lietu nav uzsācis cits zvērināts notārs, un atbilstoši Notariāta likuma 333. pantam zvērināts notārs nešķir laulību ātrāk kā pēc 30 dienām, skaitot no laulības šķiršanas lietas uzsākšanas dienas. Likumā noteiktais termiņš attiecas uz laulības šķiršanas procesu pie notāra neatkarīgi no tā, vai process tiek uzsākts klātienē vai attālināti.

Uzsākot laulības šķiršanas procesu, jebkuram laulātajam ir tiesības izvēlēties, vai atstāt savu laulībā iegūto uzvārdu vai arī mainīt uz uzvārdu, kāds bijis pirms laulības noslēgšanas. Ja, laulību šķirot, uzvārds tiek mainīts uz iepriekšējo, tad gan jārēķinās ar to, ka būs jāmaina savi personu apliecinošie dokumenti, arī transportlīdzekļa vadītāja apliecība, jāinformē kredītiestāde, kurā atvērti konti. Lēmumu par uzvārda maiņu pieņem pats laulātais, nevienam nav tiesību to ietekmēt. Cita lieta, ja jautājums par uzvārda atstāšanu, kam nepiekrīt otrs laulātais, rada konfliktsituāciju. Ja laulātie nespēj vienoties labprātīgi, tad laulības šķiršanas procesu var uzsākt tiesā. Arī par laulības šķiršanas procesa izmaksu segšanu pie notāra laulātajiem ir jāspēj vienoties pašiem, normatīvajos aktos tieši nebūs noteikts, kura laulātā pienākums ir segt laulības šķiršanas procesa izmaksas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas