E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29938
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Pašvaldības kompetencē ir jautājumi par vidi degradējošu būvju un zemesgabalu sakopšanu

J
jautā:
18. jūlijā, 2023
Ilona

Labdien! Kur persona var vērsties šādā situācijā? Ilgstoši vienai pamestai ēkai ir drausmīgs, neestētisks izskats, teritorija blakus šai netīrajai ēkai ir piemēslota ar sadzīves atkritumiem, tur dzīvo bezpajumtnieki, kuri pa izsistajiem logiem izmet priekšmetus, zāle ir pamatīgi izaugusi, neviens šo objektu nekopj. Kurš pašvaldības departaments ir spējīgs šo situāciju ietekmēt? Pirmkārt, šī pamestā, nesakoptā ēka ir potenciāls infekciju avots, otrkārt, tā ir bīstama apkārtējiem iedzīvotājiem, jo blakus atrodas sabiedriskā transporta pieturvieta. Kur varu vērsties ar iesniegumu par šo problēmu? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
18. augustā, 2023
Olga Lauva
juriste

No jautājuma satura secināms, ka kompetence izskatīt šo jautājumu ir vietējai pašvaldībai, kuras teritorijā atrodas nesakoptais zemesgabals un būve.  

Parasti pašvaldības administrācijas struktūrvienībā ietilpst Īpašuma departaments, un tā uzdevums parasti ir veidot nozares politiku, nodrošināt pilsētvides kvalitātes uzlabošanu, motivējot īpašniekus iespējami ātrāk sakārtot (bīstamības gadījumā – nojaukt) vidi degradējošas būves, sakārtot zemesgabalus u. c. jautājumi.

Vienlaikus persona var vērsties ar iesniegumu un informēt attiecīgās pašvaldības policiju par nesakopto zemesgabalu un būvi.

Likuma “Par policiju” 19. pants paredz pašvaldības policijas kompetenci, un tās pienākumos ietilpst kontrole pār to, kā tiek izpildīti pašvaldību saistošie noteikumi, par kuru pārkāpšanu paredzēta administratīvā atbildība, kā arī administratīvo sodu piemērošana par šo noteikumu pārkāpšanu un to izpilde.

Ņemot vērā iepriekš minēto, attiecīgās pašvaldības teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi parasti nosaka kārtību, kādā kopjama pašvaldības teritorija un uzturamas tajā esošās būves. Līdz ar to atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu tiek paredzēta nekustamā īpašuma īpašniekam vai faktiskajam valdītājam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas