E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29896
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Ja kapitālsabiedrībai izsniegtā speciālā atļauja ir anulēta

J
jautā:
13. jūlijā, 2023
Gunārs

PTAC 01.01.2021. anulēja SIA “Soho Group” licenci. Vai šis uzņēmums pēc 02.01.2021. ir tiesīgs cedēt savus pirms šī datuma izsniegtos kredītus?

A
atbild:
29. septembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar 2011. gada 29. marta Ministru kabineta noteikumu Nr. 245 “Noteikumi par speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai”, turpmāk – noteikumi, 44. punktu kapitālsabiedrība, kurai izsniegtā speciālā atļauja (licence) ir anulēta vai kurai apturēta speciālās atļaujas (licences) darbība, nedrīkst:

  • slēgt jaunus kreditēšanas līgumus ar patērētājiem;
  • izdarīt izmaiņas speciālās atļaujas (licences) darbības laikā noslēgtajos līgumos, ja izmaiņas ir patērētājam nelabvēlīgākas salīdzinājumā ar līgumā izdarāmo izmaiņu piedāvāšanas brīdī pastāvošajiem tirgus nosacījumiem, vai slēgt pārjaunojuma līgumus, izņemot gadījumus, ja netiek izsniegts jauns aizdevums un tiek veikta esošu saistību restrukturizācija.

Atbilstoši noteikumu 45. punktam speciālās atļaujas (licences) darbības apturēšana vai anulēšana neskar speciālās atļaujas (licences) darbības laikā noslēgto līgumu saistību izpildi.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kapitālsabiedrība ir tiesīga speciālās atļaujas (licences) darbības laikā noslēgto līgumu saistību izpildi veikt, tai skaitā cedēt kredītu, ja šādi nosacījumi tika ietverti noslēgtajā kreditēšanas līgumā.

Saskaņā ar noteikumu 46. punktu patērētājs, kas noslēdzis patērētāja kreditēšanas līgumu ar kapitālsabiedrību, kurai izsniegtā speciālā atļauja (licence) tikusi anulēta pēc kreditēšanas līguma noslēgšanas, ir tiesīgs vienpusēji atkāpties no kreditēšanas līguma, rakstiski informējot kapitālsabiedrību. Šādā gadījumā kapitālsabiedrība nedrīkst prasīt, lai patērētājs maksātu līgumsodu vai atlīdzinātu zaudējumus sakarā ar patērētāja kreditēšanas līguma atcelšanu.

Ja patērētājs izmanto šo noteikumu 46. punktā noteiktās tiesības vienpusēji atkāpties no kreditēšanas līguma, tad patērētāja pienākums ir nekavējoties, bet ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc tam, kad nosūtīts paziņojums par atkāpšanos no kreditēšanas līguma, atmaksāt kredīta devējam saņemto kredīta summu un procentus, kas uzkrāti par kredīta izmantošanu no kredīta saņemšanas dienas līdz dienai, kad tas atmaksāts. Procentus aprēķina, pamatojoties uz kreditēšanas līgumā noteikto aizdevuma procentu likmi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas