E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28801
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja vecāks, kurš vēlas tos piedzīt, dzīvo Norvēģijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2023
Ilze

Esmu nepilngadīgas meitenes mamma. Mēs ar meitu pastāvīgi dzīvojam ārpus Latvijas. Bijušais vīrs un meitas tēvs ir atgriezies Latvijā. Par meitu uzturlīdzekļus nemaksā. Mūsu tagadējā mītnes valstī (Norvēģijā) ir norādīts, ka ir iespējams piedzīt no tēva uzturlīdzekļus bērnam arī tad, ja bērna tēvs dzīvo Latvijā. Vai ir bijuši līdzīgi gadījumi un vai mātēm izdodas piedzīt bērnam pienākošos uzturlīdzekļus? Tēvs diemžēl nesaprot, ka neviens nav atņēmis pienākumu gādāt par bērnu. Privāti nav izdevies vienoties par regulāru summu mēnesī, jo tas arī ir labs risinājums. Iesaistīt valsts iestādes un apgrūtināt divu valstu sistēmas ir pēdējais, ko vēlos darīt.

A
atbild:
28. martā, 2023

Uzturlīdzekļu piedziņā, ja bērna tēvs nevēlas labprātīgi veikt uzturlīdzekļu izmaksu, ir iesaistītas valsts iestādes. Latvijā tā ir vai nu tiesa, vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija.

Uzturlīdzekļu piedziņas lietā prasītājs var izvēlēties – vai nu iesniegt pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu pēc savas pastāvīgās dzīvesvietas adreses (šajā gadījumā – Norvēģija), vai pēc atbildētāja dzīvesvietas (Latvija).

Tā kā abas valstis ir ratificējušas Hāgas 2007. gada 23. novembra Konvenciju par uzturlīdzekļu bērniem un cita veida ģimenes uzturēšanas līdzekļu pārrobežu piedziņu, Norvēģijas kompetentās iestādes lēmums par uzturlīdzekļu piedziņu ir atzīstams par likumīgu un izpildāms arī Latvijā un otrādi.

Kas attiecas uz pieteikuma iesniegšanu un procesa norisi, jums ir nepieciešams vērsties Norvēģijas kompetentajā iestādē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas