E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28333
Lasīšanai: 3 minūtes

Sprieduma izpildes netiešās izmaksas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2023
diāna

Sveiki! Pirms kāda laika biju galvotājs par brāļa automašīnu, brālis nemaksā parādu, tāpēc to sāka piedzīt no manis. Aizpagājušajā gadā tika pieņemts lēmums mani atbrīvot no parāda dzēšanas, taču šogad pēkšņi saņēmu vēstuli no tiesu izpildītāja, un patlaban parāds tiek atskaitīts no manas algas. Vai varu kaut ko darīt lietas labā? Kā rīkoties situācijā, ja ir pieņemts lēmums parādu nepiedzīt un ja pēkšņi šis lēmums vairs nav spēkā?

A
atbild:
21. martā, 2023

Ja jums tika pasludināts fiziskās personas maksātnespējas process, arī šajā procesā saskaņā ar Maksātnespējas likumu parādniekam ir pienākumi, tostarp viens no tiem ir segt fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksas (Maksātnespējas likuma 139. panta 6. punkts un 160. panta 4. punkts).

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 172. panta pirmo daļu izmaksas, kas parādniekam rodas pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas, tiek iedalītas fiziskās personas maksātnespējas procesa tiešajās un netiešajās izmaksās. Šī panta ceturtajā daļā un šīs daļas sestajā punktā ir noteikts, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa netiešās izmaksas ir parādnieka uzturēšanas izmaksas pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas, cita starpā netiešās izmaksas ir sprieduma izpildes izdevumi, ciktāl tie nav segti saskaņā ar Civilprocesa likumu.

Savukārt fiziskās personas maksātnespējas procesa netiešās izmaksas tiek segtas no parādnieka līdzekļiem, kurus viņš ir tiesīgs paturēt sev uzturēšanas izmaksu segšanai (Maksātnespējas likuma 172. panta piektā daļa). Ievērojot minētajās tiesību normās noteikto, parādniekam bankrota procedūras un saistību dzēšanas procedūras laikā ir pienākums segt fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksas – gan tiešās, gan netiešās (arī sprieduma izpildes izdevumus, ciktāl tie nav segti saskaņā ar Civilprocesa likumu).

Vienlaikus, lai sniegtu precīzu atbildi uz jūsu jautājumu, būtu jāzina konkrētās lietas apstākļi. Tādēļ būtu aicinājums, lai noskaidrotu situāciju, vērsties pie sava tiesu izpildītāja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas