E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27400
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Bērna pieteikšana pirmsskolas izglītības iestādē pēc deklarētās dzīvesvietas maiņas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2022
Monta

Jaundzimušais ir deklarēts citā pašvaldībā, tomēr pirmsskolas izglītības iestādi vēlamies pieteikt Rīgas pašvaldībā. Vai, piesakot pirmsskolas izglītības iestādi Rīgā un mainot deklarēto dzīvesvietu uz Rīgu, pēc iesnieguma reģistrēšanas jaunā deklarētā adrese iesniegumā automātiski tiks nomainīta? Vai arī labāk reģistrēt jaundzimušo Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē pēc deklarēšanās Rīgā? Paldies!

A
atbild:
05. oktobrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Likuma “Par pašvaldībām 15. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs ir pašvaldības autonomā funkcija. Pašvaldības pienākums saistībā ar Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikto ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē, kura īsteno šādu izglītības programmu.

Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmās daļas norma nosaka, ka pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā. 

Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 191 “Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkcijunav noteikts, ka pašvaldības finansēta pirmsskolas izglītības pakalpojuma saņemšanai varētu pieteikt tikai to bērnu, kurš ir deklarēts Rīgas valstspilsētas teritorijā. Tomēr jāņem vērā minēto noteikumu 36. punktā noteiktais: “Elektroniskajā datubāzē tiek izveidots pretendentu saraksts pieteikumu reģistrēšanas kārtībā, ievērojot šādu secību:

36.1. bērni, kuriem piešķirts statuss “obligātās izglītības vecums”;

36.2. bērni, kuriem piešķirts statuss “Komisijas lēmums”;

36.3. bērni, kuriem piešķirts statuss “brālis/māsa”;

36.4. Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētie bērni, kuru vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā;

36.5. Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētie bērni, kuru vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta nav Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā;

36.6. bērni, kuru deklarētā dzīvesvieta nav Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā.”

Tātad ieteicams deklarēties Rīgā, pirms bērna pieteikšanas pašvaldības finansēta pirmsskolas izglītības pakalpojuma saņemšanai. Aizpildot pieteikuma veidlapu, tajā jānorāda bērna likumiskā pārstāvja deklarētās dzīvesvietas adrese un bērna deklarētās dzīvesvietas adrese, kuras pēc reģistrēšanas tiek pārbaudītas Iedzīvotāju reģistrā, kā arī jānorāda pirmsskolas izglītības iestāde, kurā bērnam būtu vēlams iegūt pirmsskolas izglītību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas