E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27092
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
10
10

Vai darbiniekam jāmaksā nodokļi no ienākuma, ja uzņēmums no viņa nomā auto

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2022
Laima

Labdien! Uzņēmums no manis (darba ņēmēja) nomā automašīnu, par kuru papildus algai saņemu vēl vienu ienākošo summu kontā kā “auto noma”. Vai par šo līgumu/ienākošo ikmēneša summu man ir jāatskaitās VID? Vai šī summa ir jāreģistrē VID? Vai man par to ir jāveic nodokļu iemaksas?

A
atbild:
31. augustā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Kustamās mantas (automašīnas) iznomāšana par atlīdzību ir uzskatāma par saimniecisko darbību.

Vispārējā kārtībā pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, neatkarīgi no prognozējamā ienākuma lieluma.

Saimniecisko darbību reģistrē Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), sadaļā “Dokumenti”, “No veidlapas”, “Nodokļu maksātāja pamatdarbības veida un reģistrācijas datu izmaiņu veidlapa”, “Nodokļu maksātāja (fiziskas personas) reģistrācijas dati”, aizpildot nodokļu maksātāja reģistrācijas lapu.

Saimnieciskās darbības veicējs veic obligātās iemaksas 10% apmērā valsts pensiju apdrošināšanai no visa saņemtā ienākuma (peļņas), ja tas ir mazāks par 500 eiro mēnesī.

Saimnieciskās darbības veicēji maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli atbilstoši gada ienākumu deklarācijai rezumējošā kārtībā un sociālās iemaksas kā pašnodarbinātie.

Tomēr gadījumos, ja saimnieciskās darbības izdevumi ir nebūtiski, iznomājot automašīnu, var arī nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs. Šajā gadījumā cilvēks nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar uzturēšanu saistītos izdevumus.

Nodokļu maksātājs veic saimnieciskās darbības ieņēmumu uzskaiti. Saimnieciskās darbības ieņēmumus hronoloģiskā secībā uzskaita ieņēmumu uzskaites reģistrā, kurā norāda ieraksta kārtas numuru, datumu, attaisnojuma dokumenta numuru un datumu, darījuma dalībnieku (fiziskās personas vārdu un uzvārdu, juridiskās personas nosaukumu), darījuma aprakstu, darījuma summu un citu nepieciešamo informāciju.

Ja tiek izmantotas tiesības nereģistrēt saimniecisko darbību, nodokļu maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas par to informēt Valsts ieņēmumu dienestu.

Minētajam ienākumam no automašīnas nomas tiek piemērota 10% likme.

No fiziskās personas ienākumiem, kurus izmaksā komersanti, ja tie nav saistīti ar darba attiecībām un nav atbrīvoti no nodokļa piemērošanas, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli ienākuma izmaksas vietā un to iemaksā vienotajā nodokļu kontā līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 23. datumam. Pie šādiem ienākumiem pieder ienākums no saimnieciskās darbības, kuru veic fiziskā persona, kura nav reģistrējusi saimniecisko darbību. Izmaksājot ienākumu fiziskai personai, kura nav reģistrējusies saimnieciskās darbības veicēja statusā un nav paziņojusi VID par nereģistrēšanos, piemēro 23% nodokļa likmi.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas