E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26428
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
7
7

Ko saimnieciskās darbības veicējs norāda gada ienākumu deklarācijas D3 pielikumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2022
Andrejs

Labdien! Neesmu skaidrībā par IIN maksāšanu kā pašnodarbinātais. Ienākumi ir bijuši nelieli, gadā ne reizi nav pārsniegti 500 eiro mēnesī, un ir katru ceturksni maksāts VSAOI ar mazo likmi. Cik saprotu, gada ienākumu deklarācijā jābūt parādītiem visiem šiem ienākumiem un jāmaksā IIN, tomēr vienīgie aprēķinātie apliekamie ienākumi ir samaksātais VSAOI apmēram 300 eiro apmērā un viss, nekā par IIN. Vai tas ir tāpēc, ka gada ienākumi ir bijuši nelieli un neapliekamais minimums bija lielāks par potenciālo IIN, vai esmu kaut kur kļūdījies un nesamaksājis IIN? Pašnodarbinātā ziņojumā ir norādīti visi patiesie ienākumi, sarēķināts un samaksāts VSAOI, bet rodas tāds iespaids, ka IIN kontekstā tie kaut kur ir pazuduši.

A
atbild:
08. jūnijā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Informējam, ka rezumējošā kārtībā aprēķinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs ir atkarīgs no gada laikā saņemto ienākumu apmēra un avansā samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summas.

Nosakot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu, no ienākumiem atskaita gada laikā veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, attaisnotos izdevumus, neapliekamo minimumu un atvieglojumus.

Ja gada laikā saņēmāt tikai ienākumus no saimnieciskās darbības, kas nevienā mēnesī nepārsniedza 500 eiro, var veidoties situācija, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis rezumējoši netiek aprēķināts, jo atskaitījumi (t. i., valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, attaisnotie izdevumi, neapliekamais minimums un atvieglojumi) pārsniedza ar nodokli apliekamo ienākumu vai arī avansā ieturētais iedzīvotāju ienākuma nodoklis pārsniedza rezumējošā kārtībā aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Vēršam uzmanību, ka ir svarīgi korekti aizpildīt gada ienākumu deklarāciju, tostarp gada ienākumu deklarācijas D3 pielikumu.

Gada ienākumu deklarācijas D3 pielikumā atkarībā no saimnieciskās darbības veida 1. un/vai 11. rindā jānorāda gada laikā saimnieciskās darbības ietvaros saņemtos ieņēmumus, un attiecīgi 2. un/vai 12. rindā ar saimniecisko darbību saistītos izdevumus. Ja saimnieciskās darbības veicējs 2021. gada laikā saņēma ienākumus no saimnieciskās darbības, pie apliekamajiem ienākumiem jāpieskaita attiecināmās pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas ir iekļautas saimnieciskās darbības izdevumos. Elektroniskās deklarēšanas sistēmā notiek automātiska pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu proporcionāla pieskaitīšana lauksaimniecības un citu veidu ienākumiem gada ienākumu deklarācijas D3 pielikumā. Ja pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas nav iekļautas saimnieciskās darbības izdevumos, tad Elektroniskās deklarēšanas sistēmā gada ienākumu deklarācijas D3 pielikuma 27. rindā automātiski pielasīto datu vietā par pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru jānorāda nulli.

(!) Tā kā katra situācija ir vērtējama individuāli, aicinām jautājumus uzdot, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmā sadaļu “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas