E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25878
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Sabiedriskā labuma organizācijas darbībai ir papildu nosacījumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. martā, 2022
Inese

Labdien! Vai sabiedriskā labuma organizācija drīkst veikt komercdarbību, ja vien tā atbilst organizācijas mērķim Latvijā: piemēram, maksas vai pakalpojuma paaugstināšana? Biedrību un nodibinājumu likuma 7. pants. (1) Biedrībai un nodibinājumam ir tiesības veikt saimniecisko darbību papilddarbības veidā, kas attiecas uz sava īpašuma uzturēšanu un izmantošanu, kā arī veikt citu saimniecisko darbību biedrības vai nodibinājuma mērķu sasniegšanai. (2) Biedrības vai nodibinājuma ienākumus drīkst izmantot tikai statūtos noteiktā mērķa sasniegšanai. No biedrības vai nodibinājuma saimnieciskās darbības gūto peļņu nedrīkst sadalīt starp biedrības biedriem vai nodibinājuma dibinātājiem. Bet nevaru atrast skaidru informāciju, vai tas attiecas tikai uz biedrībām bez sabiedriskā labuma statusa vai uz visām biedrībām. Vai varat man palīdzēt?

A
atbild:
28. martā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iegūstot sabiedriskā labuma organizācijas statusu, biedrības un nodibinājumi apņemas veikt sabiedriskā labuma darbību, ievērojot Sabiedriskā labuma organizāciju likumu un citus šo jomu regulējošos normatīvos aktus. Sabiedriskā labuma statuss, ko piešķir Valsts ieņēmumu dienests, neatceļ organizācijas juridisko formu, kuras darbību nosaka Biedrību un nodibinājumu likums.

Biedrībai un nodibinājumam saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma nosacījumiem ir tiesības papilddarbības veidā veikt saimniecisko darbību, kas saistīta ar sava īpašuma uzturēšanu vai izmantošanu, kā arī veikt citu saimniecisko darbību, lai sasniegtu biedrības un nodibinājuma mērķus.

Biedrības un nodibinājuma ienākumus drīkst izmantot vienīgi statūtos noteiktā mērķa sasniegšanai. Peļņu, kas gūta no biedrības un nodibinājuma veiktās saimnieciskās darbības, nedrīkst sadalīt starp biedrības biedriem vai nodibinājuma dibinātājiem. Biedrību un nodibinājumu naudas līdzekļu gūšanas avots ir ne tikai saimnieciskās darbības ienākumi, bet arī ziedojumi, dāvinājumi, dotācijas un biedru nauda.

Savukārt sabiedriskā labuma organizācijai ir tiesības saņemt nodokļu atvieglojumus, bet personas, kuras ziedo sabiedriskā labuma organizācijai, ir tiesīgas saņemt likumos noteiktos nodokļu atvieglojumus.

Likums aizliedz sabiedriskā labuma organizācijai izmantot ziedoto naudu un mantu komercdarbības veikšanai, un ziedojumi ir izlietojami tikai sabiedriskā labuma darbības veikšanai, tiem mērķiem, kas noteikti organizācijas statūtos.

Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 11. pantā noteikts: sabiedriskā labuma organizācijai ir pienākums izlietot savu mantu un finanšu līdzekļus attiecīgās organizācijas statūtos, satversmē vai nolikumā norādītajiem mērķiem.

Ja sabiedriskā labuma organizācijas saņemto ziedojumu kopsumma kalendārajā gadā pārsniedz 12 minimālās mēneša darba algas, šai organizācijai ir pienākums ne mazāk kā 75 procentus no šīs kopsummas, ko veido attiecīgajā kalendārajā gadā izlietotie ziedojumi un ieņēmumi no tās saimnieciskās darbības, kurai piemēro nodokļu atvieglojumus, izlietot tikai tai sabiedriskā labuma darbības jomai, kura minēta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu attiecīgajai organizācijai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas