E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20489
Lasīšanai: 2 minūtes
1
6
1
6

Arodbiedrība statūtos nosaka biedru naudas apmēru un maksāšanas kārtību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Valentīna

Vai arodbiedrības nodokli atvelk no atlaišanas pabalsta četru mēnešu apmērā?

A
atbild:
06. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Arodbiedrību likums noteic, ka arodbiedrības īpašumu veido iestāšanās un biedru naudas, arodbiedrības saimnieciskās darbības ienākumi, kā arī ziedojumi, dāvinājumi un cita veida īpašumi.

 Biedru  nauda  ir  priekšnoteikums  arodbiedrības  darbības  nodrošināšanai,  lai garantētu savu biedru tiesību aizsardzību, kā arī veiktu citu darbību savu biedru interesēs un izpildītu viņu likumiskās prasības un vajadzības.

Biedru nauda nav nodoklis (nodokļus nosaka valsts). Arodbiedrībām ir tiesības noteikt savos statūtos biedru uzņemšanas un arī izslēgšanas priekšnosacījumus, administratīvās formalitātes un biedru naudas samaksas kārtību.

Arodbiedrības biedra naudas lielumu nosaka attiecīgās nozares arodbiedrības statūti. Tās lielums parasti ir 1% no mēneša izpeļņas vai ienākumiem.

Arodbiedrība statūtos nosaka situācijas, kā maksājama biedru nauda, nosacījumus saglabāt tiesības būt par arodbiedrības biedru arī pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas, ja maksā biedra naudu.

Iestāšanās arodbiedrībā ir brīvprātīga. Konkrētās arodbiedrības statūtos arī jābūt paredzētai izstāšanās kārtībai, piemēram, vienu mēnesi iepriekš iesniedzot arodbiedrības vadībai rakstisku iesniegumu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas