E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2006
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Meitai sava dzīvesvieta jādeklarē pašai

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. februārī, 2013
Liāna

Labdien! 1995.gadā es un meita bijām pierakstītas vienistabas dzīvoklī un vēlāk es noformēju pirkuma līgumu un ierakstīju šo dzīvokli Zemesgrāmatā uz savu vārdu. Tagad es vēlos mainīt šo savu dzīvokli pret citu, arī privāto dzīvokli. Vai man ir noteikti jāpieraksta savu meitu jaunajā dzīves vietā? Vai man ir tiesības atteikt viņai pierakstīties tur?

A
atbild:
26. februārī, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Jums nav pienākums līdz ar mājokļa maiņu gādāt par savas pilngadīgās meitas deklarēto dzīvesvietu. Nepilngadīgo un rīcībnespējīgo personu dzīvesvietu deklarē persona, kura saskaņā ar likumu vai bāriņtiesas lēmumu ir attiecīgās personas aizbildnis vai aizgādnis, bet, ja Jūsu meita ir pilngadīga, viņai ir tiesības un pienākums ir izvēlēties mājokli, kur deklarēt savu dzīvesvietu. Jūs nemaz nevarat deklarēt viņu savā mājoklī, jo meitai tas jādara pašai. Savukārt Jums kā mājokļa īpašniecei ir tiesības kontrolēt, kas ir deklarējis savu dzīvesvietu Jūsu mājoklī.

Tomēr meita var piedeklarēties Jūsu mājoklī arī elektroniski, kā deklarēšanās tiesisko pamatu norādot radniecību. Tā kā radniecība pati par sevi nedod mājokļa lietošanas tiesības un tiesības deklarēties attiecīgajā īpašumā, Jums būs tiesības lūgt pašvaldībai anulēt ziņas par meitas deklarēto dzīvesvietu.

Pašlaik nav iespējams prognozēt, kādu lēmumu pieņems pašvaldība: anulēs ziņas par deklarēto dzīvesvietu vai ieteiks Jums doties uz tiesu, lai ar tiesas lēmumu izbeigtu meitai mājokļa lietošanas tiesības. Pēc tam, kad tās būs izbeigtas, pašvaldība anulēs ziņas par meitas deklarēto dzīvesvietu Jūsu mājoklī.

Katrā ziņā – katrs gadījums tiek skatīts individuāli. Piemēram, Rīgā lūgumu anulēt ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu izvērtē saistībā ar mājokļa lietošanas tiesībām. Ja persona tādas nevar pierādīt, ziņas par deklarēto dzīvesvietu tiek anulētas bez norādes doties uz tiesu.

Piebilde. Portālā Latvija.lv pieejams e-pakalpojums Manā īpašumā deklarētās personas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas