E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18669
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
13
13

Personāla atlase valsts drošības iestādēs ir klasificēta informācija

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Juris

Labdien! Latvijā ir trīs valsts drošības iestādes, t. i., Satversmes aizsardzības birojs, Militārās izlūkošanas un drošības dienests un Valsts drošības dienests. Valsts drošības iestāžu likuma 20. pantā ir personai noteiktās prasības dienestam (darbam) valsts drošības iestādē. Ja es atbilstu šīm prasībām, vai man ir iespēja kandidēt uz amatiem kādā no valsts drošības iestādēm kā cilvēkam no malas (kas iepriekš vai pašlaik nav nodarbināts, piemēram, Valsts policijā vai NBS)? Kā es varu uzzināt par aktuālajām vakancēm attiecīgajās iestādēs? Esmu dzirdējis no paziņām, ka valsts drošības iestādes pašas izraugās iepriekš zināmus kandidātus no tiesībaizsargājošo iestāžu un militārajām struktūrām, neizsludinot atklātu konkursu. Vai šī informācija ir patiesa?

A
atbild:
02. janvārī, 2020

Kā norāda Militārās izlūkošanas un drošības dienests (MIDD), uz amatpersonu un darbinieku amatu kandidātiem, tāpat kā uz pārējo valsts drošības iestāžu personāla kandidātiem, attiecas Valsts drošības iestāžu likuma 20. pantā noteiktās prasības.

Vienlaikus MIDD vērš uzmanību, ka saskaņā ar minētā likuma 24. panta pirmo daļu valsts drošības iestādes vadītājs ir atbildīgs par tiem personāla atlases un iecelšanas jautājumiem, par kuru risināšanu atbildīgais ministrs neveic pārraudzību Valsts pārvaldes iekārtas likumā paredzētajā kārtībā un apmērā. Ievērojot šo likumā noteikto atbildību, MIDD ir izdots iekšējais normatīvais akts, kurā ir noteikta personāla atlases kārtība un principi. MIDD informē, ka minētais iekšējais normatīvais akts ir klasificēts kā slepens un MIDD nevar sniegt sīkāku informāciju.

Līdzīgi kā MIDD, arī Valsts drošības dienests (VDD) vērš uzmanību, ka personāla atlase valsts drošības iestādēs ir klasificēta informācija un līdz ar to no plašākiem komentāriem saistībā ar jaunu darbinieku piesaistes kārtību atturas.

Vienlaikus VDD informē, ka personai nav obligāti jābūt darba pieredzei kādā tiesībsargājošā iestādē vai militārā struktūrā, lai tā tiktu pieņemta darbā valsts drošības iestādē. Tāpat VDD atzīst, ka drošības apsvērumu dēļ parasti neizsludina vakances publiski. Proti, tas tiek darīts vienīgi atsevišķos gadījumos uz specifiskiem amatiem dienestā. Taču arī šādos gadījumos informācija par vakanci tiek publicēta resursos, kas ļauj sasniegt vēlamo mērķauditoriju.

LV portāls Jūsu interesējošos jautājumus uzdeva arī Satversmes aizsardzības birojam (SAB). Diemžēl no SAB atbildes netika saņemtas.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas