E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17659
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Pašizgāzēju (damperu) drīkst vadīt tikai ar TR4 vai H kategoriju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2019
Valentīns

Vai ar C kategoriju (ir A, B, C, D kategorija) drīkst vadīt damperu?

A
atbild:
21. augustā, 2019
Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra
Jānis Mergups–Kutraitis, sabiedrisko attiecību speciālists

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 313 “Traktortehnikas un tās piekabes reģistrācijas noteikumi” 1. pielikuma 8.7. apakšpunktu dampers (pašizgāzējs) ir traktortehnikas apakšgrupa, kas ietilpst traktortehnikas grupā “Ceļubūves mašīnas”. 

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 23. panta septītās daļas 4. punktam TR4 traktortehnikas vadītāja apliecību kategorijai atbilst tādas traktortehnikas grupas kā ceļubūves mašīnas, buldozeri, ekskavatori, iekrāvēji un speciālās pašgājējmašīnas. Tātad pašizgāzējs (dampers) atbilst TR4 kategorijai.

Kopš 2018. gada 1. septembra tika apvienotas vairākas traktortehnikas kategorijas vienā kategorijā, aizstājot burtus A, B, C, D, E, F, G un H ar saīsinājumiem TR1, TR2, TR3, un TR4. Vairāk par traktortehnikas vadītāja apliecības apmaiņu var uzzināt šeit

MK 2018. gada 28. augusta noteikumu Nr. 551 “Traktortehnikas vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas, kā arī traktortehnikas vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” 56. punkts paredz, ka, apmainot traktortehnikas vadītāja apliecības, kas izsniegtas, sākot ar 2009. gada 1. janvāri, iepriekš piešķirtās kategorijas pielīdzina jaunajām kategorijām šādā kārtībā:

  • A kategoriju pielīdzina TR1 kategorijai, bet laikposmā no 2009. gada 1. janvāra līdz 13. oktobrim piešķirto traktortehnikas vadītāja A kategoriju pielīdzina TR1 un TR2 kategorijai;
  • B kategoriju pielīdzina TR1 un TR2 kategorijai;
  • C kategoriju pielīdzina TR1 un TR2 kategorijai;
  • D kategoriju pielīdzina TR1 un TR2 kategorijai;
  • E kategoriju pielīdzina TR4 kategorijai;
  • F kategoriju pielīdzina TR3 kategorijai;
  • G kategoriju pielīdzina TR4 kategorijai;
  • H kategoriju pielīdzina TR1 un TR2 kategorijai vai TR4 kategorijai, ja vadīšanas eksāmens ir kārtots, vadot pašizgāzēju (damperu).

Līdz ar to pašizgāzēju (damperu) drīkst vadīt tikai ar TR4 kategoriju vai H kategoriju līdz traktortehnikas apliecības derīguma termiņa beigām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas