E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16192
Lasīšanai: 3 minūtes

E116 veidlapas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2019
Iveta Šķubure

Labdien! Jau izskanējis jautājums par Latvijā izsniegtu darbnespējas dokumentu E116 iesniegšanu citā ES valstī. Gribu precizēt par E116 veidlapas aizpildīšanu un iesniegšanas kārtību. Mana situācija sekojoša: strādāju Īrijā vairāk nekā 18 gadus. Radās iespēja izmantot neapmaksātu 6 mēnešu atvaļinājumu, kuru izmantoju ceļošanai, uzturoties arī Latvijā. Šajā laikā sāka sāpēt plecs, devos pie speciālista un veicu izmeklēšanas (rentgens, magnētiskā rezonanse). Secinājums – pleca locītavas adhezīvs kapsulīts. Ir veikts blokāžu kurss, un pašlaik eju uz fizioterapiju, lai atjaunotu pleca kustību. Vēlos pieprasīt slimības pabalstu caur VSAA, lai nebūtu jāceļo uz Īriju rehabilitācijas laikā. Drīz arī beidzas bezalgas atvaļinājums, tādēļ vēlos sakārtot lietas ar darba devēju un saņemt pabalstu. Saprotu, ka VSAA jāiesniedz E116 forma, kā arī “iesniegums citas ES/EEZ dalībvalsts vai Šveices slimības/maternitātes pabalsta piešķiršanai”. Diemžēl forma E116 nav īpaši skaidra tiem, kuri to izmanto reti vai pirmoreiz, un ģimenes ārsts to neaizpildīja neskaidrību dēļ. Jautājumi par E116 formu: 1. Kuri punkti veidlapā E116 ir jāaizpilda ārstam, un kas aizpilda pārējos punktus? 2. Vai ārsts E116 veidlapu aizpilda vienlaicīgi ar E-veselības darbnespējas lapu (A lapas noslēgšanu)? Ģimenes ārsts atsaucās uz e-veselības darbnespējas lapu un Latvijas sistēmu, taču, manuprāt, abas lietas īsti nav saistāmas un E116 veidlapu var aizpildīt neatkarīgi no e-veselības sistēmas. Jautājums radās, jo ģimenes ārsts pirmoreiz saskārās ar šādu veidlapu, ir neskaidrības, kuras daļas jāaizpilda ārstam un kad. Diemžēl nevaru atrast plašāku informāciju internetā par E116 veidlapu, bet E-veselības sistēma īsti neatbilsts migrējošo darba ņēmēju nosacījumiem. Iespējams, varat norādīt, ar ko ir jākonsultējas vai kur atrast plašāku informāciju par E116 veidlapu. Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
28. februārī, 2019

Kā LV portālam norādīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Iveta Suraka, ārstam ir jāaizpilda E116 veidlapas (ārsta ziņojums par darba nespēju) visas atbilstošās ailes. Ja ārstam nav zināma citas valsts kompetentā iestāde, kurai ir adresējama veidlapa, šo informāciju var lūgt sniegt pašai personai vai minēto aili atstāt neaizpildītu.

Atbildot uz jautājumu par darbnespējas lapas noformēšanu E-veselības sistēmā, Nacionālais veselības dienests sniedza šādu atbildi: “Tā kā persona ir sociāli apdrošināta citā ES/EEZ dalībvalstī, tad darba nespējas lapas aizpildīšana e-veselības portālā nav aktuāla, jo personas darba devējs nav Latvijā. Ārsts aizpilda tikai E116 veidlapu.”

Labs saturs
33
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas