E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1331
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
1
3
1

Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2012
Guntars Červinskis

Kā man labāk rīkoties. Tiesu izpildītāju rīkotā izsolē vinnēju īpašumu, samaksāju. Tagad atnāca, ka apgabaltiesa noteiktā datumā apstiprinās īpašuma tiesības uz izsoles dalībnieka vārda. Māja ir tukša un neapdzīvota, vai man jālūdz tiesai ievest mani valdījumā, vai vienkārši pēc akta apstiprināšanas varu izsaukt atslēgu servisu un ieiet īpašumā? Ja lūdzu tiesu izskatīt par ievešanu valdījumā, cik man tas izmaksā un vai tas nepaildzina procesu. Varbūt ir kādas citas iespējas, kā labāk rīkoties?

A
atbild:
14. augustā, 2012
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Vidaga Daniševska, vecākā juriste

Ieguvējam ir izdevīgāk, ja kopā ar izsoles akta apstiprināšanu viņš lūdz tiesu ievest viņu nekustamā īpašuma valdījumā. Izsakot šādu lūgumu, papildus par šāda lūguma izteikšanu valsts nodeva tiesai nav jāmaksā. Šādu lūgumu vēlams izteikt arī tā iemesla dēļ, ka nereti pēc izsoles akta apstiprināšanas tomēr izrādās, ka nekustamajā īpašumā kāds dzīvo vai par īpašumu ir noslēgts īres līgums.
 
Apstāklis, ka tiesa lēmumā nolems ievest ieguvēju valdījumā, vēl nenozīmē, ka ieguvējam šī tiesība jāizmanto. Proti, Civillikuma 995.pants noteic, ka ievešana iegūtā nekustamā īpašuma valdījumā notiek tikai tad, kad ieguvējs to noteikti vēlas, it sevišķi, ja nekustamā īpašuma atsavināšana notikusi pret iepriekšējā īpašnieka gribu. Līdz ar to, ja ieguvējam nebūs nekādu šķēršļu nekustamā īpašumā iekļūt, proti, tajā neuzturas kādas trešās personas, tad viņam nav jālūdz zvērināts tiesu izpildītājs, lai viņš, pamatojoties uz tiesas izsniegtu izpildu rakstu, ievestu ieguvēju nekustamā īpašuma valdījumā, neskatoties uz to, ka tiesa lēmumā būs norādījusi, ka veicama ieguvēja ievešana valdījumā.
 
Savukārt, ja tomēr ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā vajadzēs veikt, tiesai jālūdz izsniegt izpildu raksts. Arī par izpildu raksta izsniegšanu valsts nodeva nav jāmaksā. Izpildu rakstu iesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam izpildei. Jānorāda, ka par šādu darbību izpildi maksājama amata atlīdzības takse Ls 93,70 bez pievienotās vērtības nodokļa atbilstoši Ministru kabineta 2004.gada 28.decembra noteikumiem Nr.1075 „Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas