E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1045
Lasīšanai: 3 minūtes

Mikrouzņēmums jāreģistrē Būvkomersantu reģistrā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2012
Uģis Bāliņš

Vai mikrouzņēmums var darboties būvniecības jomā? Vai ir vajadzīga būvkomersanta apliecība?

A
atbild:
12. martā, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā LV portālam saistībā ar Jūsu jautājumu skaidro Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Mārcis Nikolajevs, lai veiktu būvniecības darbus, arī ļoti mazam uzņēmumam ir jāreģistrējas Būvkomersantu reģistrā, un uzņēmumā ir jābūt sertificētam būvinženierim.
„Esam viena no retajām Eiropas Savienības valstīm, kur šāda kārtība ir saglabājusies. Ja, piemēram, mikrouzņēmumā šāds sertificēts būvinženieris ir, tad reģistrēties minētajā reģistrā nav nekas sarežģīts (šādu speciālistu var algot arī uz līguma pamata). Bet citādi šis uzņēmums var veikt tikai atsevišķus darbus kā amatnieki, piemēram, līmēt tapetes, likt logus u.tml.”

Amatu meistariem nav nepieciešams sertifikāts, ja viņi veic vai vada būvamatniecības darbus atbilstoši likumam "Par amatniecību". Norises būvniecības jomā regulē Būvniecības likums. Tā 10.1 pantā ir teikts: „Būvprakses vai arhitekta prakses sertifikāts nav nepieciešams būvētājam, kurš saskaņā ar akceptētu būvprojektu un būvatļauju būvē, arī rekonstruē vai renovē, viendzīvokļa māju, dzīvojamo māju palīgēkas vai lauku saimniecību nedzīvojamās ēkas Vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajā kārtībā un apjomā. Fiziskajām personām nav nepieciešams būvprakses vai arhitekta prakses sertifikāts, ja būvdarbu izpildei atbilstoši Vispārīgajiem būvnoteikumiem un citiem normatīvajiem aktiem nav nepieciešams akceptēts būvprojekts un būvatļauja.”

Savukārt 01.04.1997. MK noteikumos Nr.112 "Vispārīgie būvnoteikumi" norādīts - būvētājam nav nepieciešamas pastāvīgas prakses tiesības saskaņā ar Būvniecības likuma 8.pantu šādos gadījumos: viņš savām vajadzībām būvē, rekonstruē, renovē vai nojauc tā īpašumā esošu būvi, kas nav augstāka par diviem stāviem un kuras apbūves laukums nav lielāks par 400 m2 un būvtilpums - par 2000 m3.

Tātad būvdarbi bez būvprakses sertifikāta var notikt savā īpašumā un savām vajadzībām un tiem nav vajadzīga būvatļauja.

Kā reģistrēties Būvkomersantu reģistrā, var izlasīt LV portāla skaidrojumā „Jaunumi būvkomersantu reģistrā”, kā arī normatīvajā dokumentā   - Ministru kabineta 19.10.2011. noteikumos Nr.799 "Būvkomersantu reģistrācijas noteikumi".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas