E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3882
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Kā izdeklarēt radinieku

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2014
Aija Rudaša

Man pieder nekustamā īpašuma mantojuma tiesības, bet tas vēl nav nostiprināts zemesgrāmatā. Īpašumā ir arī deklarēti divi mani vecākie bērni un mazmeita. Dēls šajā īpašumā nedzīvo jau 10 gadus, bet meita ar mazmeitu 6 gadus, 3 gadus no tiem dzīvo Lielbritānijā un tuvākajā nākotnē atgriezties Latvijā neplāno. Viņi atsakās labprātīgi izdeklarēties no īpašuma. Biju griezusies Sociālajā dienestā lūgt palīdzību, bet man tika atteikts, pamatojoties uz to, ka ar mani kopā ir deklarēti mani pilngadīgie bērni. Ar bērniem kontaktus neuzturu un no viņiem materiālu atbalstu nesaņemu. Tika saņemts ieteikums izdeklarēt bērnus no īpašuma un tad griezties pēc palīdzības. Ievācot informāciju, uzzināju, ka likumā tādas prasības nav. Kā man rīkoties šādā situācijā, un kādas pastāv iespējas bērnus izdeklarēt no īpašuma? Paldies!

A
atbild:
03. martā, 2014
Aiga Dambe
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 4.pants nosaka, ka dzīvesvietas maiņas gadījumā attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. Savukārt, ja persona uzturas ārpus Latvijas ilgāk par sešiem mēnešiem, saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15.panta otro daļu, viņai ir pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) par savu un savu nepilngadīgo bērnu dzīvesvietas adresi ārvalstī. Paziņojot par savu dzīvesvietu ārvalstīs, atsevišķi nav jāveic nekādas darbības, jo Iedzīvotāju reģistrā deklarētā adrese tiks aizstāta ar norādīto adresi ārvalstī. 

Jūsu gadījumā atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3.pantam radniecība ir tiesisks pamats Jūsu bērniem apmesties uz dzīvi un deklarēties šajā īpašumā. Ja pašvaldība ir atteikusi anulēt ziņas par Jūsu bērnu deklarēto dzīvesvietu, Jums ir jādodas uz tiesu, jo lietas par dzīvojamās telpas lietošanas tiesību izbeigšanu skata tiesa, un tas nav pašvaldības kompetencē. Kad lietošanas tiesības būs izbeigtas, jālūdz pašvaldībai anulēt ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu.

Vieglākais risinājums ir palūgt Jūsu bērniem piedeklarēt savu dzīvesvietu tur, kur viņi tiešām ir sasniedzami. Ja radinieki šo lūgumu neņem vērā, tad ir jādodas uz tiesu.

Vairāk par to, kā anulēt ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu, lasiet LV portāla skaidrojumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas