DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
3
3

Publiskajā pārvaldē 2025. gadā atlīdzības pieaugumu samazinās līdz 2,6%

Ministru kabinets pirmdien, 14. oktobrī, ārkārtas sēdē apstiprināja 2025. gada budžetā būtiski ierobežotu atlīdzības pieaugumu publiskajā pārvaldē. Noteikts, ka nākamgad atlīdzības fonds nedrīkst pieaugt vairāk kā par 2,6%. Ierobežojums attiecas gan uz valsts pārvaldes, gan pašvaldību iestādēm, kā arī publiskām personām piederošām kapitālsabiedrībām un ostu valdēm. Valsts un pašvaldību institūcijās arī nevarēs palielināt amata vietu skaitu.

Ņemot vērā, ka pēdējo divu gadu tautsaimniecības attīstība bija strauja, jau iepriekš tika pieņemts lēmums atlīdzības pieaugumu samazināt līdz 6 %. Taču nepieciešamība būtiski paaugstināt valsts drošībai nepieciešamo līdzekļu apmēru nozīmē, ka valsts budžeta izmaksas jāsamazina citās jomās, tostarp atlīdzībai, tādēļ noteikts, ka atlīdzības fonda pieaugums nevar pārsniegt 2,6 %. Vienlaikus noteikti vairāki izņēmumi – primāri valsts aizsardzības un iekšējās drošības jomā.

Valsts kanceleja ir aprēķinājusi bāzes algu 2025. gadam, ņemot vērā pieaugumu 2,6 % pret 2024. gada bāzes algu, vienlaikus arī pārrēķinot mēnešalgu skalu. Ņemot vērā kopējā atlīdzības fonda pieauguma ierobežojumu līdz 2,6 %, iestādes vadītāja atbildībā būs izvērtēt, kuru darbinieku atlīdzība primāri būtu jākāpina, lai tuvinātu to atlīdzībai par līdzvērtīgu darbu privātajā sektorā, virzoties uz mērķi – attiecīgās mēnešalgu grupas skalas intervāla viduspunktu. Ierobežojums attiecas gan uz valsts pamatfunkciju izpildi, gan Eiropas Savienības un citu ārvalstu finanšu instrumentu projektu īstenošanai paredzēto atlīdzības fondu.

Valdība apstiprinājusi, ka arī publiskām personām piederošās kapitālsabiedrībās 2025. gadā netiek palielināts mēneša atlīdzības apmērs kapitālsabiedrības valdes un padomes locekļiem salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata gadu. Izņēmums būs pieļaujams tikai gadījumos, ja valdes loceklim vai padomes loceklim atlīdzība 2023. gadā un 2024. gadā nav tikusi palielināta. Šādos gadījumos valdes loceklim vai padomes loceklim atlīdzību varēs paaugstināt, bet ne vairāk kā par 2,6 % reizi gadā.

Budžeta likumprojektā iekļauts arī nosacījums 2025. gadā nepalielināt valsts un pašvaldību institūcijās kopējo no valsts budžeta līdzekļiem finansēto amata vietu skaitu. Jaunu amata vietu izveidei būs nepieciešams pamatots lēmums. Valsts pārvaldē šim nolūkam tiks izveidota “vakanču banka” – datu apmaiņas risinājums, kā rezultātā ilgāk par 12 mēnešiem vakantās amata vietas tiks izslēgtas no iestāžu amatu sarakstiem un apkopotas Valsts kancelejā. Vairāk informācijas par “Vakanču bankas” darbību lasāms Ministru kabineta mājaslapā šeit.

Finanšu ministrs Ministru kabinetā apstiprināto kārtējo budžeta projektu un ar to saistītos pavadošos likumprojektus Saeimā iesniegs 15. oktobrī. Pēc tam par piedāvājumu vēl notiks diskusijas Saeimā, kuru laikā var tikt veiktas izmaiņas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI