DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Ar zāļu ražotājiem un lieltirgotājiem pārrunā kritisko zāļu un nepieciešamo resursu nodrošinājumu 

Šodien, 7.oktobrī, Veselības ministrijā norisinājās sanāksme ar farmācijas jomas komersantiem, lai pārrunātu aktualitātes kritisko zāļu un nepieciešamo resursu nodrošinājuma jautājumus. 

Latvijā ir 3 zāļu rezervju veidošanas līmeņi: individuālais, iestāžu līmenis un valsts materiālās rezerves. Individuālais līmenis (mājas aptieciņa) ietver pamata medikamentus - pretsāpju, pretalerģijas zāles, medikamentus pret gremošanas traucējumiem un ikdienā lietojamos medikamentus hroniskajiem slimniekiem – par kuru esamību jāgādā pašiem iedzīvotājiem.  Īpaši sev nepieciešamo zāļu nodrošinājumam jāseko līdzi hronisko slimību pacientiem,  lai viņiem vajadzīgās zāles vienmēr būtu ar nelielu rezervi, lai neveidotos riski medikamentu lietošanas pārtraukšanai. Iestāžu līmenī slimnīcas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), ambulatorās iestādes ar iekšēju aptieku, sociālās aprūpes iestādes uzglabā zāles ikdienas vajadzībām 1-3 mēnešu darbības nodrošināšanai. Savukārt valsts materiālajās rezervēs tiek uzglabātas zāles, injekciju un infūziju ierīces, pārsienamie un imobilizācijas materiāli, ierīces dzīvībai svarīgu funkciju nodrošināšanai, speciālais aizsardzības aprīkojums u.c. Šogad jūlijā Ministru kabinets piešķīra 1,5 miljonus eiro, lai valsts materiālo rezervju uzturēšanas ietvaros nodrošinātu veselības nozares pirmās nepieciešamības rūpniecības preču iegādi un NMPD veic valsts materiālo rezervju papildināšanu. Ir plānots finansējums valsts materiālo rezervju papildināšanai un atjaunošanai arī nākamajiem gadiem. 

Latvijā ir izveidots kritisko zāļu saraksts. Veidojot šo sarakstu, tika ņemta vērā  Covid pandēmijas pieredze un arī Ukrainas kara pieredze, akcentējot, kādiem medikamentiem dažādās situācijās būtu lielākais pieprasījums. Saraksts ir ierobežotas pieejamības un tas nav publiski pieejams. Zāļu sarakstā iekļautas 166 zāļu vielu vienības 11 slimību grupām, kā arī dažādi antidoti. 

Pārrunājot jautājumus par zāļu apgādi krīzes situācijā, Veselības ministrijas valsts sekretāre Agnese Vaļuliene uzsvēra, ka notiek darbs pie kartējuma attiecībā uz zāļu uzglabāšanas vietām un kritiskajiem zāļu izsniegšanas punktiem/aptiekām, kas nodrošinātu zāļu apgādes nepārtrauktību ārkārtas situācijā. Tāpat turpinās darbs pie loģistikas jautājumiem zāļu apgādes nodrošināšanai uz šiem punktiem. 

Ņemot vērā vietējo zāļu ražotāju specifiku, ar viņiem kopīgi ir definēts medikamentu klāsts, ko krīzes apstākļos varētu ražot uz vietas Latvijā ne tikai vietējam patēriņam, bet plašākā – piemēram Baltijas valstu mērogā. Šādas ražošanas uzsākšanai, kas ietver gan aktīvo vielu krājumu veidošanu, gan iekārtu nodrošinājumu, nepieciešamā juridiskā un finansiālā ietvara saskaņošana turpinās arī citām iesaistītajām ministrijām. Tāpat tiek strādāts pie infūziju šķīdumu ražošanas attīstīšanas uz vietas Latvijā. 

VM valsts sekretāre Agnese Vaļuliene uzsvēra, ka darbs pie kritisko zāļu krājumu veidošanas norisinās ne tikai individuālā līmenī, bet sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem. Ir izveidota Baltijas valstu augsta līmeņa darba grupa, kuras ietvaros notiek pieredzes apmaiņa par kritisko zāļu krājumu veidošanu un iedzīvotāju nodrošināšanu, kā arī skatītas iespējas sadarbības uzlabošanai zāļu nodrošināšanā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI