DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
3
3

Ventspils – viena no vadošajām rūpniecības pilsētām Latvijā

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sniegto informāciju 2024. gada 1. pusgadā Ventspilī apstrādes rūpniecības komersantu saražotās produkcijas apgrozījums sasniedza 178 milj. eiro.

Salīdzinot 2023. gada 1. pusgadu ar 2024. gada 1. pusgadu, Ventspilī strādājošiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem apstrādes rūpniecības produkcijas apgrozījums ir bijis vienādā apmērā.

Ventspilī apstrādes rūpniecības uzņēmumu lielākā daļa produkcijas – 84% – 2024. gada 2. ceturksnī tika eksportēta, kas dod iespēju Ventspils apstrādes rūpniecības uzņēmumiem realizēt savu produkciju lielākos, augstākas maksātspējas tirgos. Tas ir augstākais eksportētās produkcijas īpatsvars starp valstspilsētām un augstāks nekā vidēji Latvijā (65%) (2. attēls).

No kopējā Ventspils apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma 2024. gada 1. pusgadā 74 milj. EUR jeb 47 % produkcijas tika saražoti Ventspils uzņēmumos, kas strādā apstrādes rūpniecības nozarē “Metālapstrāde un mašīnbūve”. Salīdzinājumam – 2023. gada 1. pusgadā mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumi bija saražojuši 88 milj. EUR jeb 48 % no kopējās 1. pusgada produkcijas izlaides (3. attēls).

Lielākie metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmumi Ventspilī ir SIA “Bucher Municipal”, SIA “Malmar Sheet Metal”, SIA “Ventspils metināšanas rūpnīca”, SIA “Kalmeta” un SIA “Parkit”.

Arī 2024. gada 1. pusgadā Ventspilij ir augstākais rādītājs apstrādes rūpniecības produkcijas izlaides apjomā starp valstspilsētām, rēķinot uz 1 iedzīvotāju, kas ir divas reizes lielāks nekā produkcijas izlaides apjoms uz 1 iedzīvotāju Latvijā vidēji.

Rēķinot absolūtajos skaitļos, saražotās produkcijas apjoms uz 1 iedzīvotāju Ventspilī 1. pusgadā bija 5 451 EUR vērtībā, Valmierā – 4 884 EUR vērtībā, bet Latvijā vidēji – 1 245 EUR vērtībā. (4. attēls).

Līdzīgi kā 2023. gada 1. pusgadā, salīdzinājumā ar valstspilsētām absolūtajos skaitļos Ventspils arī 2024. gada 1. pusgadā gan pēc produkcijas izlaides apjoma vērtības, gan apgrozījuma apsteigusi tādas vēsturiski rūpniecībā vadošas Latvijas pilsētas kā Jelgava, Valmiera un Daugavpils, šobrīd ieņemot otro vietu starp valstspilsētām, atpaliekot no Liepājas (5. attēls). Līderpozīcijās nemainīgi ir Rīga, kurā rūpniecības produkcijas uzņēmumiem apgrozījuši 1,75 mljrd. EUR.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI