DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
1
1

Sāksies tiesas process pret “Gribu palīdzēt bēgļiem” darbinieci par palīdzību patvēruma meklētājiem  

Šā gada 28. februārī Latgales rajona tiesā Rēzeknē, plkst. 10.30, notiks pirmā tiesas sēde procesā pret biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” projektu vadītāju Ievu Raubiško par palīdzību patvēruma meklētājiem pie Latvijas-Baltkrievijas robežas. 

2023. gada janvārī Ieva Raubiško, saņemot atkārtotu lūgumu pēc palīdzības no vairākiem Sīrijas izcelsmes cilvēkiem, kas ilgstoši atradās pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Minētie cilvēki bija vairākkārt šķērsojuši Latvijas-Baltkrievijas robežu ar mērķi lūgt patvērumu un tikuši novirzīti atpakaļ uz Baltkrievijas teritoriju.  

Pēc tam, kad Eiropas Cilvēktiesību tiesa bija lēmusi par pagaidu pasākumu ieviešanu attiecībā uz minētajiem patvēruma meklētājiem - tas ir, viņu neizraidīšanu no Latvijas teritorijas un nodrošināšanu ar pārtiku, ūdeni, apģērbu, medicīnisko palīdzību un pagaidu mājokli, I. Raubiško kopā ar “Gribu palīdzēt bēgļiem” biedru Egilu Grasmani devās uz Latvijas-Baltkrievijas robežu, lai pārliecinātos, ka tiesas lēmums tiks izpildīts un Sīrijas pilsoņi saņems nepieciešamo humāno palīdzību. Par šīm darbībām tika ierosināts kriminālprocess, un I. Raubiško vēlāk tika apsūdzēta par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.  

Vēlamies uzsvērt, ka patvēruma meklēšana nav noziegums un ka saskaņā ar Latvijai saistošām starptautiskām konvencijām un Eiropas Savienības likumiem ir pieļaujama robežas šķērsošana likumam neatbilstošā veidā, ja persona vēlas pieteikties patvērumam.  

Patvēruma meklētāju atgrūšana no robežas draud ar būtisku kaitējumu veselībai (t.sk., locekļu amputāciju) vai pat nāvi, par ko vairākos gadījumos Valsts robežsardze ir sniegusi informāciju. Kā norāda I. Raubiško: “Es rīkojos, lai glābtu dzīvības, - es  nevarēju rīkoties citādi. Palīdzība patvēruma meklētājiem nav noziegums.” Uzsveram, ka, sastopot minētos  cilvēkus, I. Raubiško un E. Grasmanis nekavējoties sazinājās ar Valsts robežsardzi un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, lai novērstu draudus cilvēku veselībai un informētu atbildīgās iestādes par viņu atrašanos Latvijas teritorijā.  

“Gribu palīdzēt bēgļiem” aicina pievērst uzmanību Eiropas Cilvēktiesības komisāres Duņjas Mijatovičas 2024. gada 22. februāra rekomendācijai Eiropas Padomes dalībvalstīm izbeigt represijas pret aktīvistiem un organizācijām, kas aizstāv patvēruma meklētāju, bēgļu un migrantu cilvēktiesības. Komisāre aicina Eiropas valstu valdības uztvert cilvēktiesību aizstāvjus kā partnerus efektīvas un tiesības respektējošas patvēruma un migrācijas politikas īstenošanā. Ar cilvēktiesību komisāres rekomendāciju Protecting the defenders: Ending repression of human rights defenders assisting refugees, asylum seekers and migrants in Europe var iepazīties: https://rm.coe.int/recommendation-protecting-the-defenders-ending-repression-of-human-rig/1680ae9b1c 

Papildu informācija:  https://gribupalidzetbegliem.lv/2023/05/22/par-patveruma-tiesibu-ieverosanu-uz-latvijas-baltkrievijas-robezas/  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI